Home » Guldets roll i en avkastningsportfölj

Guldets roll i en avkastningsportfölj

Följarfråga: Räntor har ofta haft sin plats allokeringsmässigt för diversifiering i portföljer. Vet att Eric Strand nämnt att han i dagens klimat förespråkar en 50/50 Aktier/Guld. Hur ser han på att använda en sådan allokering när det kommer till att leva på avkastningen av sitt kapital? Det finns ju den ”halv-berömda” 4%-regeln. Har han några simuleringar körda på detta.

Text: Eric Strand

Ibland kan höga utdelningar var tecken på att bolag går bra (eller inte dåligt åtminstone) – men jag tror man luras lite i frågan om utdelning – precis som Warren Buffet är jag principiellt inte en jättestor vän av utdelningar och ha det som huvudkriteriet för investeringar i bolag (det viktiga är att investera i bra företag som kan skapa ännu mer vinster genom att använda sina vinster eller undervärderade bolag/sektorer/regioner som man tror på). 

https://www.investopedia.com/ask/answers/021615/why-doesnt-berkshire-hathaway-pay-dividend.asp 

Jag ser hellre att aktiepriserna (tillgångarna jag investerat i) ”går upp det de gör + det som kunde varit utdelningen” och att jag säljer 4% om året (om det är det jag vill ha).

Jag ser den breda aktiemarknaden som extremt uppblåst och den skulle aldrig varit på dessa nivåer om centralbankerna inte låtit sedelpressarna gå på högvarv. Jag hade hoppats att de kunde återgå till en sund ekonomi men är rädd att min farhåga om ännu mer stimulanser kommer bli sann. Med mer stimulanser lär börsen fortsätta gå upp (men bara därför) och jag kan därför tänka mig äga i den breda aktiemarknaden. 

När det gäller räntor har jag större problem… Korta räntor ger inget, statspapper ger inget. Företagsobligationer har gett bra men för att få bra avkastning där så måste man in i High-Yield som är ett fint namn på skräpobligationer (dit de flesta företagsräntefonder har positionerat sig). Problemet med dessa är att får vi en eventuell stor och längre börsnedgång så är korrelationen mellan vanliga börsen och High-Yield höga 0,8. En 60/40 portfölj (aktier/räntor) som historiskt skapat balans i portföljen gör bara det om räntedelen består av korta räntor eller statspapper. Jag tror att den bästa mixen för 20-talet är att blanda börsen med guld/silver exponeringar.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar