Home » ”Wood hade rätt om Tesla – får hon rätt om bitcoin?”

”Wood hade rätt om Tesla – får hon rätt om bitcoin?”

Wall Street skrattade åt Cathie Wood när hon satte sin skyhöga riktkurs för Tesla-aktien, men skrattar bäst som skrattar sist – hon fick rätt. Nu spår Wood att en bitcoin kommer att kosta 1,5 miljoner dollar 2030. Hur träffsäker kommer hon att vara den här gången?

Nytt år och storstädning i såväl portföljer som annat. Sällan är väl känslan av nystart så påtaglig för många av oss som inför ett helt nytt år. Hur gick 2023? Vad behöver eventuellt justeras i strategin? Hur ser förväntningarna inför 2024 ut? Vad ska viktas om? I nästa krönika mer om hur jag har positionerat mig mellan olika tillgångsslag inför nya året, men först en uppföljning där vi slutade 2023. 

Spot bitcoin-ETF:er godkända i USA

Efter ett starkt 2023 inom krypto och ai-tech fick 2024 en positiv start efter att spot bitcoin-ETF:er under förra veckan godkänts i USA, förväntningarna på att detta skulle ske har varit en starkt bidragande orsak till förra årets starka uppgångar inom krypto-sektorn (där till exempel bitcoinpriset gick från ca 15 800 till 42 300 USD). 

Som väntat följdes godkännandet av vinsthemtagningar och en initial nedgång. För den mer långsiktiga investeraren väntas dock fortsatt uppgång, detta då det institutionella kapitalet ska in i de nya godkända produkterna, vilket, i kombination med 2024s halvering, ger krypto en spännande position inför 2024 – och för all del även på längre sikt än så för den som tror på caset. 

Cathie Wood, grundare och vd på Ark Invest och en av de tyngsta techinvesterarna på Wallstreet, var en av de första som backade Tesla. Cathie fick mycket kritik i samband med att hon tidigt satte en, för många, skrattretande hög riktkurs på Tesla, en riktkurs hon senare visade sig få rätt i och kunde skratta hela vägen till banken.

Wood – positivt scenario kan resultera i ett bitcoinpris på 1,5 miljoner dollar 2030

Nu är Cathie ute och pratar rubrikskapande riktkurser igen, den här gången estimerar hon att spot bitcoin-ETF:ernas godkännande i ett positivt scenario kan resultera i ett bitcoinpris på 1,5 miljoner dollar 2030. Därmed har hon reviderat upp sin riktkurs för bitcoin med 50 procent, från tidigare 1 miljon dollar, något som för många kan låta absurt. Standard Chartered Bank är också positiva och jämför bitcoins ETF med den första amerikanska guldbaserade börsprodukten, vilken lanserades 2004 och resulterade i en fyrdubbling av guldpriset under de följande sju åren. Standard Chartered Bank estimerar att bitcoinpriset kan stiga till nivån 200 000 på två års sikt. 

Kommer Cathie ha samma träffsäkerhet med bitcoin som med Tesla?

Vem vet var krypto kommer att sluta? I skrivande stund har ingen människa lyckats hacka bitcoin, men vad garanterar att en kvantdator inte skulle kunna göra det förr än senare? Å andra sidan har vi nog större problem än bitcoinpriset om dtet skulle ske. Kommer Cathie ha samma träffsäkerhet med bitcoin som med Tesla? Och gör sig bitcoin förtjänt av att kallas för “det digitala guldet”?

Dags att sätta din krypto-strategi!

I mina sista krönikor för 2023 skrev jag att det är dags att sätta sig in i krypto och ta beslut på om det är ett tillgångsslag som du vill investera i, eller inte. Oavsett vad du beslutar dig för slutar det sällan bra att fomoinvestera i rallyn och onekligen tornar möjligheterna för ett kommande kryptorally upp sig. Med det sagt, har du inte satt en kryptostrategi ännu kan ett nytt år vara det perfekta tillfället att se över din övergripande portföljstrategi och ta beslut om huruvida krypto ska vara en tillgångsklass som du vill ha exponering mot eller inte. 

Gott nytt och god fortsättning!

Krönikan publicerades på Omni Ekonomi den 16 januari.

Post navigation

Handfasta tips för kryptosugna småsparare

Liftarens guide till Bitcoin