Home » Värdet på din Chanelväska kan öka tvåsiffrigt årligen

Värdet på din Chanelväska kan öka tvåsiffrigt årligen

I tider av inflation och höjda räntor skulle man kunna tro att lyxvaror går sämre, men det är tvärt om. Växande klyftor talar för ökad lyxkonsumtion samtidigt som exklusiva produkter ger ett inflationsskydd. Priset på Chanelväskor har så gott som dubblats de senaste tio åren. 

Text: Joanna Törngren Redebrant

Jag brukar säga att mitt livs sämsta investering var att stå utanför bostadsmarknaden och bo i hyresrätt i Stockholm 2009–2014. Men nu har hyreslägenheten konkurrens och jag har en ny sämsta investering – Chanelväskan som jag inte köpte.

I tider av inflation och höjda räntor skulle man kunna tro att lyxvaror går sämre, men det är tvärt om. De riktigt exklusiva och klassiska produkterna fungerar sedan länge som inflationsskyddande realtillgångar.

Andrahandsförsäljning trendar och lyxsegmentet är inget undantag, marknaden växer snabbt genom såväl privata initiativ som genom bolagens satsning på andrahandsmarknaden – vilken stärker företagens hållbarhetsprofil. Ökade klyftor talar för ökad lyxkonsumtion då fler har möjlighet att köpa produkterna och mellansegmentet drabbas hårdast då de som får sämre ekonomi tvingas välja billigare alternativ.

Enligt en artikel publicerad på Sothebys den 13 mars 2023 har priset på Chanelväskor så gott som dubblats de senaste tio åren. Då har jag inte räknat med valutaeffekten SEK/USD. Modell, färg och skick spelar så klart en betydande roll, men lyckas du här kan värdet på din Chanelväska öka med 10–15 procent årligen.

Modellen “The Medium Chanel Classic Flap” kostade i samband med att artikeln skrevs 10 200 dollar, en prisökning med 16 procent på bara ett år. Samma Chanelväska kostar i dag tio gånger så mycket som 1990-talet. 1000 procent på drygt trettio år är bra, särskilt med tanke på att du kan ha glädje av din väska under tiden. Så hatten av och stort grattis till alla de som handlat lyxväskor.

Låt oss sätta Chanelväskan i perspektiv. Att låna till konsumtion och spendera pengar som man inte redan tjänat ihop är något jag aktar mig för. Studielån och bostadslån tycker jag är helt ok men där har min gräns för vad jag personligen tycker känns ok att låna till gått. Kanske är det dags att omvärdera denna princip? Jag inser att den som shoppat handväskor på kredit (och lyckats sälja för dubbla priset!) kan ha gjort en bättre affär än en bostadskarriär de senaste tio åren. Nu menar jag inte att man ska köpa en väska istället för en bostad eller handla för mer än vad man har råd med, utan bara att det är ett intressant perspektiv.

Krönikan publicerades på Omni Ekonomi den 9 maj 2023 där Joanna skriver om börsen och investeringar varannan vecka.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Uran – en energigivande portföljkrydda?