Affärsängeln & entreprenören Andreas Grape är medgrundare till Nordic Angels, en invite only-plattform för affärsänglar i Norden. Här möter Nyfikna Investerares grundare, Joanna Törngren Redebrant, Andreas för ett samtal om hans senaste satsning – men också om Andreas bakgrund som entreprenör och hur han ser på investeringar och bygger sin portfölj.
Text: Joanna Törngren Redebrant
Bild: Nordic Angels
Det var i augusti 2020 som ett trettiotal av Nordens främsta affärsänglar gick samman och startade Nordic Angels. Bland initiativtagarna finns namn som Sophia Bendz, Karl-Johan Persson och Gunilla von Platen. Grundarna, entreprenörerna och vännerna Ash Pournouri, Andreas Grape och Stefan Iversen såg att behovet av gemenskap och samarbete var större än någonsin i spåren av digitaliseringens framfart och pandemin.
Starkt grundarteam såg potential i att ena Nordens affärsänglar
Andreas berättar att det var Ash, som några år tidigare grundat den världskända och prestigefyllda non-profit-konferensen Brilliant Minds, som kom på det embryo till idé som idag är Nordic Angels:
Affärsänglar har en avgörande roll för de nordiska bolagen och vårt ekosystem. Ash ville ta vara på den enorma potentialen som finns om vi änglar här i Norden jobbar enade tillsammans ut mot övriga världen, genom att bygga en plattform som samordnar oss. Jag själv hade idéer om hur man skulle kunna effektivisera ängelinvesteringar och investera tillsammans.
Ash har utöver Brilliant Minds satt co-working-aktören Convendum och Antler till världen. Seriegrundaren har även varit tidig investerare i Airbnb, Triller och Mind Medicine. Men för allmänheten är han kanske mest känd för att ha varit manager åt Avicii. Den tredje medgrundaren av Nordic Angels, Stefan Iversen, är en av Sveriges främsta designers och skapare av digitala applikationer.
Rollen som affärsängel
Historiskt har begreppet affärsängel främst syftat på en entreprenör som har gjort exit och väljer att stötta andra entreprenörer genom att investera sitt kapital, sin kunskap och sina kontakter i nya onoterade bolag i tidiga skeden. Inom Nordic Angels har man en tydlig definition av hur man ser på rollen som ängel:
Rollen definierar alla personer som är med och bidrar med antingen kapital och/eller kompetens, nätverk eller engagemang i privata bolag. Det inkluderar även board members, advisors eller för den delen personer som är med och stöttar Nordens entreprenörer och innovatörer och således också tar risk med sin investering i form av tid, energi eller pengar – kanske till och med en kombination av fler än bara en valuta. Det är en ängel. De är ovärderliga för Sveriges och Nordens ekonomi.

Andreas poängterar att medlemmar i Nordic Angels i vissa fall är förmögna personer, men att man inte lägger någon värdering i storleken på kapitalet eller hur “namnkunnig” en ängel är. En bakgrund som entreprenör eller någon tidigare exit är heller inte nödvändigt:
Vi bygger tjänster och produkter till affärsänglar för att de ska kunna samverka på ett effektivare sätt – vilket hela samhället tjänar på.
Grundplåten till Andreas onoterade portfölj växer fram
Men låt oss backa bandet och dyka djupare in i vem entreprenören och affärsängeln Andreas Grape är. Andreas investerade tidigt i Academic Work, redan 2001, där han var verksam operativt fram till 2008 då han startade it-bolaget One Agency. Bolaget växte till 240 miljoner kronor i omsättning, med lönsamhet hela vägen, och erhöll flertalet DI Gasell-utmärkelser:
Det var en otrolig utveckling av bolaget och något som jag alltid kommer att ta med mig. Både de bra saker vi gjorde, men också det vi lärde oss på resan, berättar Andreas.
På den tiden var det inte så vanligt att få möjlighet att köpa aktier, så han hade lite tur tillägger han:
Det gav mig en grundplåt att börja investera delar av överskottet i onoterade bolag, som jag tyckte mig förstå bäst. Det var otroligt stimulerande att använda kunskaperna från min resa till att hjälpa andra entreprenörer lyckas i startups och scaleups.

Academic Work var Andreas första investering i onoterat. Framgångscaset följdes av ett par mindre bra investeringar i bolag som var precis nystartade:
Idéerna var det inget fel på, men entreprenörerna lyckades inte på grund av olika skäl. Framför allt var kommunikationen inom grundarteamen den enskilt största utmaningen.
I skrivande stund har Andreas 15 bolag i sin onoterade portfölj. I vissa fall är han passiv ägare och i andra är han mer engagerad. Ibland vill grundarna ha hans råd och de grundare som följer råden de efterfrågat brukar Andreas tycka är mer givande att engagera sig i.
Exit och portföljstrategi
Andreas berättar att han gillar bolag som kan ha någon form av nätverkseffekt eller bygger på sociala funktioner. Samtliga bolag i hans portfölj har någon form av teknikplattform som bas:
Ta SAVR till exempel. De tar en stor marknad och gör det enklare för kunder att genomföra aktie- och fondköp mot de traditionella aktörerna som finns idag, vilka i många fall bygger på gammal teknik. Det finns otroliga möjligheter där med hjälp av bättre kundupplevelse – men även genom förbättringar i produktutbud drivet av data som pekar i en viss riktning.
Bolag och grundare som har potential att bli stora på riktigt är det som intresserar Andreas:
Social, Audio, Finance, Marketplace. Audiotech-bolag är spännande som sjutton, kan gå hur bra som helst – men också stöta på utmaningar givet marknadsläge. Jag gick in i web3 för 2 år sedan, delvis för att tvinga mig själv att lära mig mer – men också för att jag såg potentialen.
Nu värderar marknaden lönsamhet och Andreas pratar med flera av sina portföljbolag som kan skruva om mot det:
Då är det bara att göra det. Om det inte går, ja då kanske det bara finns en väg ur det och det är att fortsätta på givna planen, men att hålla i kostnaderna så mycket det bara går. Jag tror att vi kommer se många sammanslagningar och att allt fler börjar släppa prestige för överlevnad, snabbare tillväxt och delade kostnader – hitta peers att gå ihop med.


Såväl hel- som delexits, även om det inte alltid har varit målet, har hunnits med och på frågan om något av hans portföljbolag gått i konkurs blir svaret nej:
Men för cirka 10 år sedan såldes ett bolag för 1 krona, vill jag minnas.
Privat har Andreas inte någon uttalad portföljstrategi, men i de konstellationer han är engagerad i där man arbetar mer professionellt är det ett krav. När det kommer till följdinvesteringar hade han ingen strategi i starten, idag beror det på den egna likviditeten och villkoren i bolagen:
Jag skulle nog säga att de senaste 12 månaderna har jag tagit min prorata i 70% av bolagen. Ibland kan man inte hänga med och ibland vill jag inte på grund av olika omständigheter.
Vi kommer in på medias roll och att det som bevakas och rapporteras om i pressen ofta är de case som går till stjärnorna på något år. Att inspireras är bra, men det finns också en risk att entreprenörer kanske tror att det är så verkligheten ser ut och blir stressade i onödan för att utvecklingskurvan i just deras bolag inte är lika spikrak. Andreas gillar långsiktigheten i onoterade investeringar:
Jag kan jobba långsiktigt med grundarna och bolagen. Alla har generellt så bråttom hela tiden. Det är ett long term game. Om man bygger långsiktigt och genuint från start så blir det bra om man har lite tur och ger sig på att det ska gå bra.
Rollen som entreprenör
Andreas har själv byggt bolag och är entreprenör. Han har bland annat nominerats till EY Entrepreneur of the Year ett flertal tillfällen och vunnit Gasellpriser. På frågan hur det kom sig att han blev entreprenör svarar han att pengar var en stark drivkraft i början:
Men jag ville också testa och se om jag hade förmågan att lära mig och se var eventuella begränsningar fanns.
Men vad är egentligen en entreprenör? Är det någon skillnad mellan en företagare och en entreprenör? En snabb googling ger följande svar:
En entreprenör är en person som tar en idé för en vara eller tjänst, reflekterar över risker och möjligheter, samlar ihop resurser, planerar och implementerar idén. Entreprenörskap är också nära sammanlänkat till begreppet innovation…
Jag frågar Andreas vad han tycker?
En entreprenör för mig gör nya saker som ingen har gjort förut. Testar, utmanar, sticker ut från normen och ifrågasätter gamla strukturer. Kring det hitta en affär som fungerar – oftast förknippad med stor risk.


Som tredjegångsentreprenör kanske det är rädslan att misslyckas som tar över, snarare än den finansiella risken att bli ruinerad. Jag har vänner som satsar väldigt mycket på nya saker, även om risken är stor också finansiellt – trots att de inte ens skulle behöva det.
Vad skulle du säga krävs för att lyckas som entreprenör?
Ansvar, ledarskap, självkännedom. Ibland är ego bra, men det krävs självinsikt när det tar överhand. Uthållighet, djärvhet, kunna sälja, våga ta nej och förmågan att kunna bygga relationer.
Exklusiva events – för att stärka och framhäva det nordiska ekosystemet
Hösten 2023 går Angel Prize av stapeln. En storskalig invite-only gala och sammankomst för de ledande aktörerna inom det svenska startup- och scale up-ekosystemet:
Angel Prize är en av flera aktiviteter som Nordic Angels genomför i syfte att framhäva och förena det nordiska ekosystemet för startup-bolag fram till IPO eller exit.
Syftet med Angel Prize, förutom att vara den största mötesplatsen för Sveriges aktiva änglar, är att officiellt hylla och erkänna dem för den enorma påverkan de har på privata marknader, både politiskt och i media. Därtill är syftet att öka samarbete och känslan av gemenskap inom Sveriges ängelnätverk, vilket själva sammankomsten kommer att uppmuntra till under kvällen på innovativa sätt.
Allt vi gör ska gynna änglarna och deras intressen. Detta leder till fler arbetstillfällen och att skattepengar stannar i regionen, vilket leder till en starkare ekonomi och att svenska bolag inte lämnar regionen för snabbt för större finansiella marknader.
6-barnspappa som sätter familjen före allt
Andreas älskar barn och utöver rollerna som entreprenör och affärsängel är han också gift och pappa till 6 barn. Han är född och uppvuxen i Husby och Norrtälje och bor idag tillsammans med sin familj i Djursholm. Jag tänker att 45-åringen har ett hemligt supertrick som får tiden att räcka till, men även en Super Angel som Andreas tampas med verkligheten och berättar att han får avstå från mycket roliga saker som resor med vänner, middagar, events och så vidare:
Men det är OK att avstå. Familjen är i min bok det viktigaste.
Andreas och hans fru outsourcar sådant de inte vill lägga tid på och som kan läggas ut, till exempel hushållsarbete och trädgård. Han tipsar om att skaffa hjälp i hemmet, för att ge dig och din partner tid för varandra samt tid med barnen:
Äg inte en massa saker som hus, bilar, båtar och annat som kräver din tid. Hyr i stället! Den tiden kan kanske komma senare i livet.
Positiva, smarta människor med engagemang och kärlek får Andreas att bli glad och även om tiden till annat än familjeliv, bolags- och portföljbyggande är väldigt knapp hinns lite tennis, fiske och böcker med. Andreas berättar att han även driver en vinklubb och har en oanad talang – han lagar otrolig Persisk mat!
I perioder i mitt liv har jag bott utomlands med familjen bara för att ta det lugnt, men de senaste 3 åren har det varit mycket jobb och jag ser fram emot mycket jobb framåt med.
Andreas Grape är en erfaren ängelinvesterare som har lärt sig massor längs sin resa som portföljbyggare. Här ger han oss fellow angels sina topp-3 tips!
- Gör ordentlig DD på grundarna. Alla startups har en eller flera nära döden-upplevelser, då gäller det att hålla kompassen rätt. Hur har dessa situationer hanterats tidigare i grundarens liv?
- Ska bolaget bygga varumärke eller finns data som pekar på det bolaget ska lösa? Många har en del teser om hur saker borde vara eller marknader borde se ut och det “känns” bra men så ser inte alltid verkligheten ut. Bygga varumärken tar tid, det är både kul och häftigt men det tar 10+ år att bygga.
- Vad kan bolaget förändra över en natt? Beteenden, marknader? I väldigt tidiga skeden ställer jag mig frågan, kan bolaget göra 100X eller mer?
Andreas Grape har själv byggt bolag och är entreprenör. Han har bland annat nominerats till Entrepreneur of the Year ett flertal tillfällen och vunnit Gasellpriser. Till oss entreprenörer här ute kokar han ner sina lärdomar till topp-3 tips!
- Passion för det du gör är A och O. Du orkar inte ta alla nej och motgångar på vägen om du inte är passionerad kring det du gör.
- Du har tagit hela eller stora delen av risken, se till att äga mycket. Se till att ta ansvar, det vill säga att du inte kan lita på att andra bryr sig om företaget lika mycket som du.
- Jobba bara med proffs, såväl anställda som partners och leverantörer. Allt annat går bort!
Disclaimer: Observera att inget i den här artikeln (eller magazinet i sin helhet) är investeringsråd eller -tips. Var och en gör sin egen analys och fattar sina egna köp- och säljbeslut. Alla investeringar är förenade med risk. Investera aldrig pengar du inte har råd att förlora.
Leave a Comment