Home » Sociala mediers inverkan på aktiehandel

Sociala mediers inverkan på aktiehandel

Tyvärr har alltfler bedrägliga profiler satsat stort på att etablera sig i sociala medier för att kapitalisera på aktiemanipulation. Den vanligaste formen av aktiemanipulation är vad som kallas “pump & dump”, vilket är relativt enkelt att genomföra. De som pumpar kallas i börsjargong för “haussare”. Investerarvännen @Praguetrader från Instagram hjälper Nyfikna Investerare att reda ut begreppen så att vi kan navigera rätt och undvika fallgroparna.

Text: Instagramprofilen @Praguetrader

Sociala medier som Facebook, Instagram, Tik Tok, Reddit och andra diverse onlineforum definierar vår tidsålder. Miljontals människor världen över är aktiva på dessa plattformar och det är således väldigt lätt att sprida information, men även desinformation. Faktum är att även börsens deltagare påverkas eftersom, på senare tid, så har många olika börsintresserade profiler börjat ta plats i dessa plattformar. Oftast handlar det om att sprida kunskap, nyheter och konkreta tips. Men det finns också en del risker som Nyfikna Investerare vill belysa.

Det är nog ingen som vill bli lagförd för att man gick in i GameStop för att “besegra Wall Street”

Som ett exempel, i januari 2021 kunde vi observera ett ganska omdiskuterat short squeeze av GameStop-aktierna. Vad som hände då var att ett reddit-forum med en stor följarbas lyckades mobilisera ofantligt många människor och få dom att köpa aktier och call-optioner via bl.a. Robin Hood-mäklaren. Blankarna blev totalt överrumplade av detta. En hel del människor lyckades tjäna pengar på kuppen, men det finns säkerligen också en drös som förlorade väldigt mycket pengar.

I skrivande stund har aktien fallit nästan 90 procent från sin topp. Blankarna har fått en smäll, men de kommer överleva. De flesta betraktar händelsen som en protest mot Wall Street och trodde det gick att besegra “giriga hedge fund managers”. Så blev inte fallet. Många mäklare, däribland Robin Hood, begränsade handeln i $GME genom att förhindra s.k. retail traders köpa mer av $GME-aktier och optioner. Det gjordes dock inga begränsningar för att sälja $GME, vilket många tyckte var orättvist. Politiker från olika falanger uttryckte t.o.m. att det kan vara olagligt när mäklarna begränsar handeln i vissa värdepapper. 

Den populära Robin Hood-mäklaren som erbjuder courtagefrihandel skickar alla sina ordrar till market makers, vilket de får betalt för. Ordrarna som folk gör på plattformen går alltså inte direkt till börsen utan till en tredje part som kallas “market maker”, och det är market makern som exekverar handeln. 

Huruvida det är etiskt när orderflödet går via en tredje part är upp till diskussion. Det finns en praxis som kallas “front running”, vilket innebär att institutionella handlare använder sina supersnabba datorer (Högfrekvenstrading) för att exekvera sina ordrar några millisekunder före retail traders baserat på orderflödet de tar del av från t.ex. Robin Hood. Front running är olagligt, men det sker ändå och just i $GME-fallet så finns det misstankar, åtminstone i trading-communityt, att det har förekommit viss front running för att manipulera kursen till institutionella investerares fördel. 

Det här visste inte majoriteten av deltagarna i Gamestop-aktionen. Inget av det här framgick tydligt för Reddit-investerarna. De här faktorerna innebar att de som deltog i short squeezen hade oddsen mot sig. Vad kan vi konstatera av detta då? Man kan fråga sig vilken nytta aktionen har gjort egentligen, eller om den har gjort mer skada än nytta. 

Vidare sprids ett skevt narrativ i sociala medier om att alla hedgefonder och deras managers är onda och korrupta, och så ligger det ju inte till. Förvisso existerar korruption och fusk i den finansiella världen, men man kan inte dra alla över en kam. Det finns också väldigt bra folk som jobbar i branschen och de axlar ett stort ansvar eftersom de hanterar väldigt mycket pengar. 

ESMA (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), en tillsynsmyndighet inom EU, har nyligen kommit med ett utlåtande om att de som aktivt deltog i short squeezen av GameStop och liknande aktier har gjort sig skyldiga till marknadsmanipulation. Det är fortfarande osäkert vad som kommer hända med deltagarna, men det är nog ingen som vill bli lagförd för att man gick in i GameStop för att “besegra Wall Street”. 

Kursmanipulation och distraktion genom omdiskuterade tweets

Teslas VD, Elon Musk, med 47 miljoner följare på twitter började plötsligt skriva väldigt mycket om Dogecoin, och vad hände då? Dogecoin mångdubblades på väldigt kort tid p.g.a. av alla som sett hans tweets. För de som inte är insatta, Dogecoin är ingen seriös kryptovaluta – det är en kryptovaluta som själv säger att den startats som ett skämt. Några dagar senare kommer Tesla med nyheten om att de har investerat i kryptovalutan Bitcoin för 1,5 miljarder dollar. Detta får Bitcoin att rusa mot nya rekord. 

Många anser att Elon Musk körde ett fulspel här genom att nyttja sin följarbas på twitter för att distrahera folk från Bitcoin – genom att få dem att köpa in sig i en skämt-kryptovaluta.  

Att mycket pengar letat sig in på börsen har lett till nya ATH’s

Men det slutar inte där. På grund av pandemins framfart och restriktioner, har fler människor börjat intressera sig för börsen eftersom det nuförtiden är tillgängligt för allt fler att handla med värdepapper. Som ett resultat av många staters penningpolitik och centralbankernas oändliga stödköp har väldigt mycket pengar letat sig in på bland annat börsen, vilket i sin tur har fått börsen att stiga och slå flera nya rekord. 

”Pump & dump” och så kallade ”haussare”

Tyvärr har alltfler bedrägliga profiler satsat stort på att etablera sig i sociala medier för att kapitalisera på aktiemanipulation. Den vanligaste formen av aktiemanipulation är vad som kallas “pump & dump”, vilket är relativt enkelt att genomföra. De som pumpar kallas i börsjargong för “haussare”. 

Så hur opererar den typiska haussaren idag? Haussare skapar grupper på FaceBook, eller startar ett konto på Instagram, och skaffar sig flera tusen aktiva följare. De väljer ut aktier från mindre listor som till exempel First North och är oftast low float, vilket skapar gynnsam volatilitet när volymen är abnormal. Low float innebär att det inte finns så mycket aktier att tillgå, d.v.s. att det finns ett begränsat antal aktier att handla med och att det inte krävs väldigt mycket volym för att påverka aktiekursen. 

De väljer ut aktier från mindre listor som till exempel First North och är oftast low float, vilket skapar gynnsam volatilitet när volymen är abnormal. 

Det räcker för haussaren att skriva ett par positiva ord om bolaget och publicera en egen så kallad “Teknisk Analys”, som får aktiepriset att därefter rusa eftersom ovanligt många köper sig in i aktien. 

Initialt är det ett mindre antal som köper in sig, men sen uppstår FOMO (Fear Of Missing Out) och då rusar kursen ytterligare. Haussarna, alltså pumparna, säljer ut sig på toppen och kvar blir då oftast småspararna som tillsammans gått in med väldigt stora summor – varav det mesta går förlorat. Det blir dessutom svårt för de flesta att sälja av sina aktier när de vill kliva ut, eftersom det inte finns många köpare i normala fall och då förlorar man naturligtvis mer pengar. Ibland kan haussare pumpa aktier i samma bolag i flera månader.

Det är en del av farorna med börshandel när det är förenat med sociala medier. Majoriteten förstår inte heller i vilken miljö vi befinner oss, varför börsen stiger och det sprids otroliga mängder desinformation dagligen om allt vad aktiehandel innebär. 

Allt som glimmar är inte guld

Dessutom verkar många vilja tro att bara kunna “Teknisk Analys” utgör en så kallad edge i ens trading, men så är inte fallet. Det är många som lägger upp fina procent och fina siffror som deras portföljer har presterat, men oftast ligger de tungviktade i högrisk-aktier och diverse värdepapper som de inte har en aning om hur dessa fungerar. Ibland tas hjälp av Photoshop eller Javascript för att krydda till avkastningen. 

Hur länge har utbildarna investerat på börsen egentligen?

Det finns också en uppsjö av “kurser” och “utbildningar” inom Teknisk Analys som en del sociala medier-profiler börjat sälja. Hur många av dessa är helt transparenta och delar sina “track record”? Varför visar de flesta bara klientel som gjort 4-5-siffriga vinster och bara positiva recensioner? Hur länge har utbildarna investerat på börsen egentligen? Varför är det bara typisk generisk “Teknisk Analys” som vem som helst kan hitta på nätet? Varför så lite utrymme för Risk Management? Backtesting? Positionskalkylering? Trading Plan? Hedging? Marknadscyklar? Sektor-rotation?

Var alltid kritisk med vem du tar råd av

Det senaste året har vi sett småsparare på börsen öka explosivt. Det förklarar varför det finns tusentals svenska instagramprofiler som ger spartips. Minns ni Joe Kennedys kända uttalande: “If shoe shine boys are giving stock tips, then it’s time to get out of the market.”?  

Att förutsätta att det är många småsparare på börsen just nu som inte förstår varför börsen stiger, är nog inte en vild gissning. Inte heller att dessa småsparare saknar kunskapen att kapitalisera på en börsnedgång som den vi såg tidigare i veckan (februari 2021 reds anm). 

If shoe shine boys are giving stock tips, then it’s time to get out of the market

Med anledning av resonemanget ovan vill Nyfikna Investerare slå ett slag för att det är jätteviktigt att sträva efter att vara så självständig som möjligt när det kommer till ens privatekonomi, oavsett om man sparar långsiktigt, eller trejdar aktivt. 

Som investerare behöver du vara medveten om att sociala medier, även om det kan vara bra för väldigt många saker, även skapar falska förväntningar och sprider väldigt mycket desinformation. Var alltid kritisk med vem du tar råd av och varför personen i fråga ger dig rådet så att du inte blir ett offer och riskerar förlora pengar i en så kallad ”hauss” eller som i GameStops-fallet – riskera att möta rättsliga konsekvenser. 

Lycka till med investeringarna!

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar