Home » Mannen med ”guld-gener” fokuserar på antalet gram

Mannen med ”guld-gener” fokuserar på antalet gram

Jag tror att vi i Sverige mår bra av en ökad exponering mot ädelmetaller, både fysisk vara i eget, eller externt förvar, och som en del av aktie/fondportföljen. Det ena utesluter inte det andra, utan de är utmärkta komplement, jag brukar jämföra mitt innehav med en hemförsäkring med tilläggsförsäkring. 

Text: Michel Rufli

I nästa hela mitt liv har jag varit i guldets närhet. Som barn hände det att jag åkte med mina föräldrar till kontoret i stan där det bedrevs handel med ädelstenar, ädelstensslipning och även försäljning av guldkedjor och så kallade halvfabrikat i guld till smyckestillverkning. Redan i tidig ålder kom jag alltså i kontakt med guld. Min farfar var då guldbiten och hade guldtackor liggandes i bankfacket. Kanske inte helt vanligt i Sverige på den tiden, men eftersom han flyttade hit från Schweiz i slutet av 1940-talet så var det en del av hans sätt att investera. 

Fysiskt guld som kapitalplacering

Lite skämtsamt skulle man kunna säga att jag har guld i mina gener, men det var först under 2009 som jag kom att arbeta med fysiskt guld som kapitalplacering, innan dess hade jag arbetat med det som en handelsvara för tillverkning inom smyckesindustrin. Känslan när jag sålde mitt första kilo, tecknade order för första miljonen, sålde mina första fem kilo och så vidare – den känslan bär jag med mig för alltid och kanske kan du som investerare med samma intresse relatera till den? Under de dryga 10 åren som jag arbetat med investeringsguld har jag sålt drygt 3 800 kilo till privatpersoner och företag i Sverige. En ansenlig mängd skulle man kunna tycka, men en svensk barnfamilj konsumerar mer mjölk – årligen, så allt är relativt.

Min relation till guld är fysik, jag vill kunna känna på mitt guld, veta att jag har ett visst antal gram i säkert förvar, som jag vid behov kan komma åt. Mitt innehav är alltså ett visst antal gram, inte ett visst värde. Jag gillar känslan av att veta hur mycket guld jag äger i gram, det är vad som räknas för min del. Mitt mål är inte att sälja guldet vid en speciell nivå, utan min förhoppning är att kunna lämna över en guldreserv till våra barn någon gång i framtiden. 

Jag ser guldinnehavet som en hemförsäkring, inget jag egentligen räknar med att utnyttja – utan något som jag ska kunna utnyttja om något går snett. Det är väl knappast någon som tecknar en hemförsäkring som gör det för att de tror att hemmet ska brinna upp, bli vattenskadat, eller råka ut för ett inbrott. Precis på samma sätt som jag inte tror att mina pengar (valuta) blir värdelösa imorgon. Men om det händer något så vill jag vara säker på att det finns en tillgång som jag kan utnyttja om allt annat kraschar. 

Blanda mynt och tackor

En blandning av guldtackor och guldmynt tycker jag passar bra, genom åren har jag fastnat för historiska guldmynt i mindre valörer som exempelvis English Sovereign och Fransk/Schweizisk 20 Franc, som jag kombinerar med guldtackor i viktenheter upp till 100 gram. Tänk alltid delbart, tänk att du ska ha ett innehav som minst kan halveras, som i mitt fall där 50 gram motsvarar knappt nio Schweizisk 20 franc. På så vis är ”hemförsäkringen” skalbar, jag har hängslen på mitt bälte, ett enkelt sätt att tänka på när man vill skapa en flexibel guldportfölj. 

Själv följer jag inte rådet om att investera tio till tjugo procent av mitt sparkapital i guld, jag är betydligt mer exponerad än så, men jag är det i princip uteslutande i fysiskt guld. Att investera i guldrelaterade aktier är något jag gör i mindre omfattning. Varför? Jo, jag är helt enkelt för ”lat” för att läsa in mig ordentligt på enskilda gruvbolag för att förstå helheten i deras verksamhet. Vem gör vad i bolaget, hur ser fyndigheten ut, hur påverkas aktiekursen av stigande/fallande ädelmetallpris, stigande fallande oljepris och hur stabilt är det geopolitiskt i området där verksamheten bedrivs? Dessa faktorer är viktiga och här finns det andra som är betydligt mer pålästa än vad jag är som man kan lyssna på. Som vid alla investeringsbeslut är det viktigt att fundera igenom vad du själv vill, hur ser din investeringsstrategi ut? Gör alltid din egen analys och agera utifrån den. 

Michel Rufli
Grundare och VD Nordic Gold Trade AB

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Därför äger jag guld och silver

Guld – en av världens äldsta valutor