Home » Let the trend be your friend?

Let the trend be your friend?

I fredags sattes nya börsrekord på Wall Street när S&P 500 handlades över 5000 för första gången. Huruvida börsrallyt, som drivs av några få techjättar, kommer att fortsätta genom 2024 råder det delade meningar om.

Amazon, Meta, Microsoft och Nvidia har avkastat uppemot 20 procent sedan årsskiftet och dessa 4 bolag står för 69% av S&P 500’s vinster under samma tidsperiod (Jared Blikre, Yahoo Finance). Metas rapportsläpp i början av februari skapade rubriker och aktien slog rekord då den steg 21% under en dag och adderade 200 USD till sitt marknadsvärde, vilket är nytt rekord efter Apple och Amazon från 2022. Orsakerna var flera, bland annat presenterades en stark pipeline inom AI och bolaget annonserade sin första utdelning. Av de så kallade ”Magnificent 7” har dock Apple, Alphabet och Tesla haft en tuffare start på året. Att det är så få bolag som driver den stora uppgången skulle kunna vara ett oroväckande tecken som talar mot fortsatt uppgång varnar pessimister (realister?) från Wall Street. 

Krypotomarknaden har efter vinsthemtagningar fått ny vind i seglen och Bitcoin bröt i dagarna genom 50 000 för första gången sedan december 2022. Sell offen verkar vara ett minne blott när halveringen, vilka historiskt sett följts av rallyn, närmar sig med stormsteg. 

Onekligen är tech hett, trots det nya mer normaliserade ränteläget, och frågan är om det är ännu en techbubbla vi ser? Eller kan det vara tredje gången gillt och att det faktiskt är annorlunda den här gången – att vi befinner oss tidigt i en ny, techdriven era – vilket techentusiaster siat om sedan 90-talet? Vem vet, men det är ju kul när det rör sig på marknaderna.

Mindre kul är det geopolitiska och makroekonomiska läget. Centralbankerna rekordköper guld och guldpriset slår nya ATH:s på löpande band. Även om guldets uppgång är blygsam jämfört med exempelvis Nvidias – ska vi inte glömma att guldet är en av våra äldsta valutor som tjänat oss under tusentals år. En stabil tillgång som i ett osäkert läge kompletterar tech fint i portföljen.

Kinas fastighetsmarknad är ett orosmoln som vi inte har sett konsekvenserna av, detta rapporterar Bloomberg om, som skriver att landets investerare och långivare sätter upp fastigheter runt om i världen till försäljning för att få loss kapital att investera på hemmaplan. Trots att höjda räntor har sänkt värdet på kontorsfastigheter globalt har få objekt sålts och därmed är det svårbedömt var marknadspriserna faktiskt ligger.

Inflationen, vilken i skrivande stund tycks vara inom kontroll, skulle kunna ta fart igen vid upptrappade konflikter och därmed ställa till det för inprisade räntesänkningar. Lyckas man hålla inflationen inom kontroll och faktiskt börja sänka räntan kan, tvärt om, fastigheter ha bottnat – såvida ovan scenario med Kina inte skapar större dominoeffekter.

Sammanfattningsvis ser jag som vanligt både möjligheter och hot inför det kommande investeringsåret, dock mer extrema åt båda hållen än normalt. Jag sprider som vanligt riskerna mellan såväl olika tillgångsslag som enskilda innehav och investerar inte pengar jag inte kan klara mig utan. Är extra pepp på kommande halvering av Bitcoin och kryptomarknaden – även om det är hög risk.

Observera att ingenting i Nyfikna Investerares kanaler är investeringsråd elller -rekommendationer. Att var och en gör sin egen analys och fattar sina egna investeringsbeslut. Investeringar är förknippade med risk så investera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

Post navigation

Liftarens guide till Bitcoin

Handfasta tips för kryptosugna småsparare

Sätt din btc-strategi och håll dig till den!