Home » Handfasta tips för kryptosugna småsparare

Handfasta tips för kryptosugna småsparare

Det talas vitt och brett om krypto och bitcoin, men hur investerar man egentligen i kryptovalutor som privatperson? Det ger Nyfikna Investerares grundare Joanna Törngren Redebrant handfasta svar på i dagens gästkrönika.

Observera att ingenting i den här krönikan är investeringsråd eller -tips, utan att var och en gör sin egen analys och fattar sina egna investeringsbeslut.

Efter ett starkt år har kryptomarknadens uppgång tagit en paus och fallit tillbaka den senaste veckan. De underliggande faktorerna till att btc kan slå nytt ATH 2024 (som jag skrev om i förra veckans krönika) kvarstår dock.

Det är viktigt att vara medveten om att kryptomarknaden, och därmed också bitcoin, är en relativt ny teknologi som är förenad med extremt hög risk. Om du trots den vetskapen är nyfiken på att “doppa tån” i kryptomarknaden och söker en portföljkrydda av högriskkaraktär till 2024 – kan timingen vara intressant med anledning av nästa så kallade ”halvering”. Historiskt har bitcoinhalveringar följts av rallyn.

Innan du ger dig in i krypto är det en god idé att du sätter din strategi (och följer den!) – undvik fomoinvesteringar!

  • Läs på ordentligt! Det finns inga genvägar, som investerare behöver du lära dig och förstå vad det är du köper. Det gäller även bitcoin och kryptomarknaden i sin helhet.
  • Den teknologiska utvecklingen kommer sannolikt inte att backa, så det är lika bra att ta tjuren vid hornen och sätta dig in i vad krypto är och om det är något för din portfölj – eller inte!

Om du kommer fram till att du vill komma igång och investera i krypto så fundera igenom:

  • Hur mycket vill du investera?
  • Vilken tidshorisont tänker du dig?
  • Hur hög risk vill du ta med dina pengar?

Diversifiering – ett sätt att minska den höga risken

Som alltid kan det vara en god idé att sprida risken och undvika att lägga alla ägg i samma korg. Se till att din kryptoportfölj består av några olika innehav.

Det finns olika sätt att investera i krypto. Grundläggande inom alla investeringar är att hålla sig till seriösa aktörer. Du kan direktinvestera i den underliggande tillgången, till exempel bitcoin, men det kräver att du har bra koll på hur du ska gå tillväga och framför allt förvara dina coins på ett säkert sätt (det är en ny värld). Så kanske kan det kännas enklare att börja med ett certifikat eller en fond på exempelvis Avanza eller någon annan mäklare för att komma igång.

Du får helt enkelt se vad du kommer fram till när du läser på och sätter din strategi. Tänk på att det inte bara är genom flera innehav du kan diversifiera din portfölj, utan också genom att köpa in dig över tid.

Börja med mindre belopp!

Starta med en summa du har råd att förlora och testa dig fram. Det krävs inte många hundralappar för att komma igång – du kan till exempel köpa bitcoin för 100 kr, ether för 100 kr och någon altcoin för 100 kr på Avanza – bara för att “känna på” marknadsdynamiken för krypto om du inte har erfarenhet alls.

Krypto är mycket volatilt med stora och framförallt snabba rörelser både upp och ner. Med små belopp kan du lära känna tillgången utan att känna stress när portföljen gör ett “fridyk” som får en traditionell börskrasch att kännas som en medelhavsbris.

För att bli framgångsrik behöver du lära dig att hantera nedgångar, för de kommer, och veta hur du reagerar på en förlust – det är inget man kan läsa sig till, utan något vi alla ska igenom. När du känner dig trygg kan du öka din portfölj successivt.

Vill du bara prova lite btc så behöver det inte alls vara fel. Det viktiga är att komma igång, oavsett vad det är du väljer att investera i, och att du aldrig investerar mer än du har råd att förlora.

Håll dig informerad, var uthållig, håll dig till din investeringsstrategi och undvik fomoinvesteringar!

Krönikan publicerades på Omni Ekonomi den 19 december 2003

Post navigation

”Wood hade rätt om Tesla – får hon rätt om bitcoin?”

Let the trend be your friend?

Sätt din btc-strategi och håll dig till den!

Liftarens guide till Bitcoin