Home » Friheten – det bästa med att vara daytrader
Featured image

Friheten – det bästa med att vara daytrader

Massimiliano Franzé Schmalenbach är aktuell med boken A Dairy of a Daytrader, som är utgiven av Nyfikna Investerare. Boken är en historisk tillbakablick vad gäller finansbranschen, där han själv har verkat under hela sitt yrkesliv. Här berättar Massi om boken och sitt jobb som daytrader.

TextNina Jansdotter

Massimiliano hamnade egentligen inom finans av en slump. Han hade läst matte och kom först in på administrativa tjänster innan han blev aktiemäklare och på den vägen blev det. I sin debutroman delar han med sig av minnen från förr, när aktiehandeln såg annorlunda ut om vi jämför med idag. Massi tar även med sig läsaren till de stängda tradingrummen, dit de flesta inte får tillträde, och delar med sig av kunskaper och erfarenheter därifrån. 

Många lockas av jobbet som daytrader. Varför tror du det är så?

Jag tror att det som främst lockar är friheten. Målet att kunna leva på sin trading snarare än att bli rik, vilket väldigt få lyckas med. En annan sak är att jobbet är självständigt och inte kräver någon utbildning. Det bästa är friheten, att exempelvis slippa semesterpussla.

Konsten att hantera nederlag

För att lyckas som daytrader behöver du kunna hantera nederlag och förlora pengar. För alla gör förluster ibland, även de mest erfarna, menar Massi och berättar att det periodvis också har varit tufft för honom själv:

I finansens finrum sker många ryggdunkningar och det delas ut generösa bonusar, vilket snabbt kan ersättas av knivstick i ryggen och utfrysning.

Ha plan och håll dig till den

Det är även värdefullt att ha mål och en plan. Och att faktiskt också hålla dig till din plan. Det kan handla om hur mycket du kan satsa en dag eller vecka och så vidare. När du trejdar behöver du kunna hantera risken att förlora pengar. Du behöver kunna hantera misslyckanden och kunna ta dig igenom tunga perioder. Det är nyckeln. Svåra tider kommer för alla, även för de mest erfarna i branschen och alla misslyckas med någon satsning vid något tillfälle. Det är en traders verklighet och vardag. 

Det är bra om du har ett ”kontrakt med dig själv” om hur stora risker du ska ta, vilka mål du har för dagen, för veckan och så vidare:

Det finns även risker under perioder då det går bra. Då kan det vara lätt att bli övermodig och bara elda på. Planen blir en bättre grund att stå på än att styras av känslor i stundens hetta.

I fysisk upplaga finns boken tillgänglig på Adlibris och Bokus och som ljudbok på Storytel och Nextory.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Aktiesparande + Aktiv Trading = Sant!