Home » Från storbolagskarriär till startupvärlden
Featured image

Från storbolagskarriär till startupvärlden

Sarah Häger har jobbat inom storbank sedan examen från Handels för snart 15 år sedan och varit placerad främst på huvudkontoret i Stockholm, men även på den tyska filialen i Frankfurt samt i Göteborg. Här berättar Sarah om steget in i fintech, om hur ängelinvesteringarna och styrelseuppdragen nu blivit en naturlig del av vardagen och om konceptet ”pay-to-play”, som hon kom i kontakt med genom Nyfikna Investerare.

Text: Joanna Törngren Redebrant

Porträttbild: Jens C Hilner

Det var flera faktorer som gjorde att Sarah tog steget från trygg chefskarriär på storbolag till startupvärlden. I grunden trivdes Sarah bra på banken, men inom sig hade hon en känsla av nyfikenhet och hon ville ha större frihet och ansvar. Sarah inspirerades av personer i omgivningen som rörde sig inom startupvärlden och av fintechbolag som hon kom i kontakt med via sitt arbete inom Open Banking. Hennes nyfikenhet på fintech växte sig allt starkare och när Wellstreet hörde av sig och bjöd på kaffe tackade hon ja.

Vad jag aldrig anade var att det mötet skulle leda till en relation som ett par kaffe senare kom att sluta med ett jobberbjudande hos Wellstreets portföljbolag Enable Banking.

Sarahs nyfikenhet på startupvärlden väcktes och hon började inspireras av personer i hennes omgivning i allt större utsträckning.

Går igång på att vara med och bygga

Sarah tyckte det var inspirerande att se hur fintechbolag lyckades ta sig till kommersialisering så snabbt genom att på ett spännande sätt profitera på nya regelverket PSD2/Open Banking:

Personligen går jag igång på att vara med och bygga och se när något växer. Det känns superkul att i år ha dubblat både vår kundstock och intjäning per månad – så var det naturligtvis inte alls på mitt tidigare jobb inom storbank.

Det var en slump att det blev just Enable Banking men ju djupare DD Sarah gjorde av bolaget, desto mer taggad blev hon på att gå över:

Genom mitt tidigare arbete har jag sett hur Open Banking och fintech påverkats av de underliggande regelverken de senaste åren och min bedömning är att Enable ligger väldigt fint i trenden utifrån vad som kommer ske framöver.

Sarah berättar att företagskulturen stämmer överens med hennes värderingar och att hon ser hur hon kan skapa värde i bolaget. Möjligheten att arbeta hemifrån är något som ger extra livskvalitet under småbarnsåren:

Efter många år inom storbankens ramar kändes det såklart som ett stort steg att gå till ett startup, men samtidigt tänkte jag att om jag inte tar chansen nu – kommer det någonsin att ske? Vill jag titta tillbaka på mitt arbetsliv med bara en arbetsgivare i bagaget? När jag lät tanken gro kändes det självklart att ta steget, det blev för spännande att inte tacka ja helt enkelt.

Livet som anställd i storföretag erbjuder många fördelar, till exempel trygghet, till skillnad från att vara verksam inom ett startupbolag. Nu ett år senare – tycker du att det är värt risken?

Absolut! Grundarna har en sund finansiell syn på hur de vill bygga bolag. De har inte i första hand byggt bolaget för att jaga en viss värdering, utan arbetar för att bygga och skapa långsiktigt värde.

Sarah betonar att Enable snarare är ett scaleup än ett startup:

Att vi är backade av vc-bolag känns tryggt eftersom det finns en kassa och en viss stabilitet då vi kommit en bit på väg. Dessutom finns intjäning sedan start och det har varit en viktig del för mig.

Det bästa tycker Sarah är friheten och arbetet med kunderna. Att hon har större möjlighet att påverka än i ett storföretag. Sarah tillägger att hon tycker att det känns givande att se hur hennes tidigare erfarenheter från banken skapar värde för Enable. Att det ytterligare har stärkt hennes självförtroende i vad hon kan efter alla år på banken:

Men det allra bästa är nog trots allt att vara del av stark tillväxt – att se hur kunder uppskattar värdet av oss och våra produkter.

Att vara själv i Sverige har både fördelar och nackdelar:

Det har varit härligt att prova på livet som ”digital nomad”, men jag kan ibland också sakna kontor och kollegor. Jag har möjlighet att sitta hos Wellsteet, men mina kollegor sitter i Finland och Litauen. Att arbeta med en liten nischprodukt i stället för en gigantisk produktpalett som på storbankerna är också annorlunda.

Livet som digital nomad innebär frihet men kan också stundtals vara ensamt. 

Till den som är sugen på styrelseuppdrag i startups och kanske även att bygga en liten portfölj med onoterade innehav – hur kan man komma igång, hur gjorde du?

Det hela började med att jag ärvde ett AB av min pappa när han gick i pension. Sedan dess har målet varit att en dag ha konsultuppdrag och investera likviditetsöverskottet för att bygga värde för mig och min familj.

Sarahs nyfikenhet på startupvärlden väcktes och hon började inspireras av personer i hennes omgivning i allt större utsträckning. Hon berättar att Nyfikna Investerare, i kombination med tidigare kontakter, blev en dörröppnare till startupvärlden.

Det är ett stort steg att gå från noterade investeringar till att investera i onoterat. Jag hade nog inte vågat ta mig in i onoterat själv så här snabbt, men efter att ha gått Angel Investor Academy, Board Academy och med Nyfikna Investerares Angel Investor Club i ryggen känner jag mig mycket tryggare. Det är guld värt att kunna diskutera med andra ängelinvesterare som har sina erfarenheter i andra typer av industrier för att sen fatta bättre beslut. 

Sarah reflekterar över att hon nu har tagit steget från att våga ta rygg och haka på de som kan mycket mer än hon själv – till att idag kunna göra sin egen analys och gå in i ett bolag själv. Att hon känner sig trygg i att fatta sina egna beslut.

Jag känner mig inte längre osäker på hur jag ska skaffa kunskap, utan har alltid min club att bolla med. Om jag funderar på att gå in i ett bolag själv är jag fortfarande inte ensam utan har alltid någon att prata med.

Sarah berättar att hon genom banken suttit i styrelser tidigare, men för att komma in i startupvärlden och ta första stegen in i nya branscher blev ”pay-to-play” ett vinnande koncept för henne:

Jag går in i bolag som jag starkt tror på och där jag ser att jag kan bidra och hjälpa bolaget med tillväxt. I de bolagen är ägande mer intressant för mig just nu än konsultarvode, så jag engagerar mig gärna och jobbar för fler andelar efter att först ha investerat pengar. Det känns jättekul att ha hittat ”pay to play” konceptet!

Och nu är Sarah där hon vill. Hon har fått igång cash flowet i bolaget som hon ärvde av sin pappa och har möjlighet att investera överlikviditeten. Genom “pay-to-play” bygger hon nu såväl sin onoterade portfölj som sitt cv med styrelseuppdrag.

Sarahs tips till dig som funderar på att gå från trygg anställning och storbolagskarriär till startupvärlden

1. Hitta en nisch/industri som växer, antingen som en långsiktig trend eller genom regleringar.

2. Välj det du kan och har jobbat med tidigare – och framför allt något som du brinner för.

3. Om du inte vill ta ett drastiskt steg så satsa på scaleup före startup.

4. Ägarledda bolag har en helt annan kultur än tjänstemannaledda storbolag, så det är jätteviktigt att du gillar ägarna och förstår investerarnas roll.

Är du nyfiken på våra utbildningar eller vill veta mer om Nyfikna Investerares Angel Investor Club? I menyn på startsidan hittar du information om vad som är aktuellt just nu.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Från advokat till fotografering, antikorruption och ängelinvesteringar

Ängelinvesteraren David Ståhlberg – mina 3 bästa pitchtips

Nyfikna Investerares affärsänglar investerar i LEIA

5 tips till dig som vill få styrelseuppdrag!