Home » Från advokat till fotografering, antikorruption och ängelinvesteringar

Från advokat till fotografering, antikorruption och ängelinvesteringar

Här berättar Caroline Ygge om sitt nya karriärval och hur hon kom in på den banan. Det inspirerar till att våga gå sin egen väg. Caroline förklarar även varför hon valde att gå med i Nyfikna Investerare och började ägna sig åt ängelinvesteringar.

Text: Nina Jansdotter

Caroline Ygge har en jur kand från Lunds Universitet. 1999 började hon arbeta på en affärsjuridisk advokatbyrå och hon var kvar i den branschen som advokat och partner fram till och med 2021.

2015 valde jag att lämna den etablerade byrå jag var på då för att vara med och sätta en helt nystartad byrå på advokatkartan, Morris Law. Att som partner vara med och etablera en ny byrå i en relativt konservativ bransch är både spännande och lärorikt och jag tror att det i mångt och mycket påminner om många av de utmaningar som även andra start ups har.

I början av Carolines advokatkarriär arbetade hon relativt brett och har nog provat på att arbeta med i princip alla affärsjuridiska områden, tror hon. Men tidigt började hon intressera sig för immateriella rättigheter – det vill säga patent, upphovsrätt, varumärkesfrågor, företagshemligeter med mera och hon har under i stort sett hela sitt yrkesliv arbetat med den typen av frågor.

Jag har bland annat arbetat mycket med frågor kring skydd och kommersialisering, till exempel samarbetsavtal, forskningsavtal, licensavtal av immateriella tillgångar, men också en hel del med tvister och som specialist vid företagsöverlåtelser och investeringar där de immateriella rättigheterna står för en stor del av det värde som bolagen har.

Caroline har arbetat med bolag i många olika branscher, men med ett visst fokus mot kreativa branscher och andra branscher där kreativt skapande, uppfinningar och andra immateriella tillgångar är av extra stor betydelse, som t.ex. tech-, medtech- och läkemedelsbranscherna, tillägger hon.

Nuläget

Trots att Caroline trivts bra som advokat bestämde hon sig 2021 för att lämna advokatyrket. Det finns ju så mycket annat att utforska som hon länge varit nyfiken på.

Sedan dess har jag bland annat studerat (anti)korruptionsfrågor på universitetet och börjat bygga upp en parallell karriär som fotograf med inriktning på det som brukar kallas “fine art photography”, det vill säga konstfoto. Samtidigt har jag har jag också börjat intressera mig för ängelinvesteringar.

Hur kom du in på din nya bana?

Jag har alltid haft många olika intressen och tycker om att göra många helt olika saker parallellt. Förutom att jag själv tröttnar och känner mig instängd annars leder det många gånger till spännande synergier.

Caroline har fotograferat mycket sedan hon var ung och har i princip alltid burit en kamera med sig.

Men det var först i och med att jag slutade som advokat som jag kände att jag kunde lägga tillräckligt med tid och energi på det för att utveckla mitt fotointresse vidare till att bli något mer än bara en hobby.

Om korruptionsfrågorna

När det gäller korruptionsfrågorna ligger det till viss del närmare juridiken, påpekar Caroline och det är genom hennes arbete med företag som verkar i en global miljö som gjort att hon har fått upp ögonen för korruptionsfrågorna. Men det är inte den rena juridiken som intresserar henne mest inom det området. Istället är det effekterna av korruptionen ur ett företags- och samhällsperspektiv, både ur ett nationellt och globalt perspektiv.

Jag tror att vi alla måste bli mycket mer medvetna om vad korruption faktiskt är, var den finns och vilken påverkan den har. Utan den förståelsen och ett medvetet arbete för att motverka korruptionen på många fronter så tror jag att vi har svårt att komma någon vart med miljöproblem, fattigdom, jämlikhet med flera samhällsproblem.

För hennes egen del är ett led i den processen en ambition att investera i start-ups som arbetar aktivt inom anti-korruptionsområdet eller andra närliggande områden.

Att jag sedan också tycker att det är spännande och stimulerande att arbeta med drivna entreprenörer och vara med och bygga upp en ny verksamhet gör naturligtvis att ängel-investeringar känns ännu mer lockande.

Det är även en av anledningarna till att Caroline har sökt sig till Nyfikna Investerare, förklarar hon.

För min del lockar det med ett nätverk som är kompetent och där det ges möjligheter till intressanta investeringar, kompetensutveckling och möten med andra investerare, men där man också känner att det skapas en avslappnad stämning och en trygghet som i sin tur leder till att alla, oavsett bakgrund, vågar bjuda på sig själva och dela med sig av sina erfarenheter på olika plan.

Vad är det roligaste med allt det du jobbar med?

Jag tycker att det är otroligt roligt att få möjlighet att syssla med så många olika saker som verkligen engagerar mig. Min känsla är att det gör mig friare i tanken och att jag genom den friheten kan komma på mer kreativa och intressanta idéer, oavsett område.

Extra roligt är det att upptäcka att det som vid första anblick kan verka som helt skilda områden sammanflätas och leder till vidare till något nytt, menar Caroline.

Att hitta synergier mellan fotografering, anti-korruption och investeringar är kanske inte helt självklart, men de synergierna finns och det är verkligen häftigt när man börjar se det.

Vad fokuserar du mest på nu?

Precis just nu fokuserar jag mest på fotograferingen eftersom jag ska vara med på vårsalongen på The Photo Gallery i Halmstad med vernissage den 9-10 mars. Det är verkligen spännande att få vara med där tillsammans med andra svenska fotografer.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag kommer att fortsätta med mina fotoprojekt. Jag har precis skaffat en lokal där jag har ett kontor, men också ett showroom dit man kan komma och se mina fotografier, och ibland också andra konstnärers verk. Jag planerar också att komma vidare med anti-korruptionsarbetet där jag har en del idéer om vad jag skulle vilja göra.

Det Caroline i första hand kommer att göra där är att fortsätta sökandet efter rätt samarbetspartners som hon kan arbeta tillsammans med för att förverkliga idéerna. Hon hoppas förstås också att hon hittar några intressanta bolag att investera i, gärna sådana som arbetar inom anti-korruptionsområdet eller andra närliggande områden och där hon även kan bidra med sin kunskap på något sätt. Nyfikna Investerare ser hon som en intressant mötesplats för att komma vidare i de planerna.

Och däremellan vill jag gärna ha tid att göra annat som jag tycker är roligt som att åka skidor, vandra och resa, och det går ju dessutom perfekt att kombinera med fotograferandet, vilket är ett extra plus.

Post navigation

Nyfikna Investerare investerar i Sportstech-bolaget Troopr

Andreas Grape – The Nordic Angel

Nyfikna Investerare går in i Allbry

Nyfikna Investerares affärsänglar investerar i LEIA