Home » ”En personlig investeringsstrategi är lika essentiell som en karta när du orienterar”

”En personlig investeringsstrategi är lika essentiell som en karta när du orienterar”

David Lavröd, aktuell i SVT:s serie ”Elitstyrkans hemligheter”, jobbar till vardags på Nordnet. Nyfikna Investerare känner David sedan tiden på Unga Aktiesparare och David har lång och djup erfarenhet av börsen och var redan som ung en mycket engagerad och kunnig aktiesparare. Vi frågade David om han ville gästblogga om vikten av att hålla huvudet kallt när det blåser snålt – inte i tv, utan på börsen. 

Text: David Lavröd

Att ha en personlig investeringsstrategi är lika essentiellt som att ha en karta när du ska orientera. Du måste veta var du är, vart du vill och hur du ska komma dit. Det viktigaste är att sätta din investeringsstrategi vid lugn och harmoni. När du väl står i stormens öga gäller det att fasthålla – inte utveckla. 

Sätt din investeringsstrategi lugn och ro

Se över dina aktier när det känns som bäst. Då är det läge att rannsaka din portfölj – är det här dem mest optimala placeringarna inför framtiden?

Mental styrka byggs inifrån och över tid. Det kommer alltid komma nya chanser och möjligheter. Det är viktigt att inte låtas bli nedslagen för att det tillfälligt ser dåligt ut. Att förstå att du är del av något större. De rädslor som du känner, känner alla andra också – men kan du tänka en nivå till? ”Hur ska jag agera utifrån den här rädslan”? Genom att tänka så har du ett framåtblickande beslutsfattande och inte tillbakablickande. I längden blir det ett vinnande koncept i aktiehandeln. På samma sätt som för mig i min utmaning i Elitstyrkans hemligheter. Jag hade förmånen att få delta i utmaningen 6 av 8 dagar. Där uppfyllde jag också kravet jag hade på mig själv – att aldrig ge upp.

David Lavröd, aktuell i SVT:s serie ”Elitstyrkans hemligheter”.

Min personliga investeringsstrategi bygger på tre principer:

  1. Delta i IPOs/nyintroduktioner. Historiskt sett har det gett en bra avkastning på kort tid. 
  2. Välj ut exakt 10 aktier som du gillar. Vid tillfälle köp, exempelvis om ett av dessa bolag har en sämre kvartalsrapport.
  3. Likvida medel på konto och portföljbelåning redo. Sedan köp vid kraftiga börsnedgångar. När börsen tappar mycket öppnas många möjligheter och förmögenheter byter ägare.

När det är röda siffror på skärmen, sitt still i båten med det du har och köp nytt i det som du tror är bäst för framtiden. 

Ha ett tydligt syfte, krav och mål

Mitt främsta tips till investerare är att ha ett tydligt syfte, krav och mål. På så sätt blir det mer förståeligt och du blir inte begränsad av omvärldens påverkan. Syfte är en större övergripande känsla som ofta är luddig men ack så viktig. Krav är minsta nivån för att vara nöjd med sig själv. Mål är resultatet jag vill uppnå.

Jag håller med Warren Buffet om att ”Alla kan bli rika på aktier – bara man inte har bråttom.

Lycka till med investeringarna!

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Sätt din btc-strategi och håll dig till den!