Home » Därför äger jag guld och silver
Fatured image

Därför äger jag guld och silver

Det var någon som skämtsamt sa att den förste som luktar rök är pyromanen. Skämt åsido är det intressant att centralbankerna ökar sina guldinnehav och rekordköper guld. Ni som följer mig vet att jag ligger lång i såväl silver som guld sedan många år. I den här krönikan listar jag fem skäl till att äga ädelmetallerna. 

Text: Joanna Törngren Redebrant

Jag brukar fråga mig – varför äger jag den här tillgången och är jag beredd att förlora pengar om min analys visar sig vara fel? Att sitta och trejda olja eller Bitcoin kan ge mig pengar, men det känns så ”ytligt” om jag skulle förlora pengar på ett certifikat. 

Guldet och silvret däremot, i bästa fall blir det en generationsförmögenhet som aldrig realiseras. I värsta fall, en livlina. Mittemellancaset är omviktning till annat tillgångsslag. I grunden ser jag guld och silver som en försäkring och liksom min hemförsäkring är jag beredd att betala för den även om det inte börjar brinna hemma. Här listar jag 5 anledningar till att jag är investerad i guld och silver.

  1. Världens äldsta valutor

Guld och silver är världens äldsta valutor. Jag kan alltså betala med silver- och guldmynt och de har sina egna valutakoder.

  1. Guld och silver är utmärkta som inflationsskydd över tid. 

Om jag växlade 1 000 kronor till guld samt 1 000 kronor till euro vid eurons introduktion och tog fram tillgångarna cirka 20 år senare skulle euron ha tappat cirka 85 procent av sin köpkraft. Guldet däremot hade kvar densamma. Ett sparkonto med några procents ränta i dagens inflationsklimat är i min värld svårmotiverat, däremot ser jag inflationståliga tillgångsslag som attraktiva.

  1. Positiv industriell trend

Särskilt silver ligger i en spännande industriell trend där efterfrågan ökar snabbare än utbudet – vilket i en sund ekonomi är positivt.

  1. Osäkert makroekonomiskt läge

Det är tvära kast och svårnavigerat i makromiljön. Att vara långsiktig och sund har inte lönat sig det sista årtiondet, något som kanske har ändrats nu. Åtminstone på kort sikt då en väldiversifierad portfölj, låg belåning och buffert har lönat sig. Historiskt sett har guld fungerat som ett effektivt portföljskydd mot osäkerhet på marknaden.

  1. Den geopolitiska oron

Även om jag väljer att vara positiv och tro på en ljus framtid tycker jag det är ett mycket olustigt läge vi befinner oss i med Ryssland och att Indien och Kina trappar upp. Addera att forskare flaggat för att artificiell intelligens kan slå värre mot mänskligheten än ett kärnvapenkrig samt att FN varnar för klimatkatastrof snabbare än vad vi tidigare trott. Historiskt sett har särskilt guld varit en fin ”hedge” i oroliga tider. 

”Prepare for the worst – hope for the best!”

Jag frågar mig om vi har sett konsekvenserna i guldpriset ännu, eller om vi har varit för snabba att döma ut guldet? Toppat med mer aggressiva innehav som exempelvis innovativa svenska impactbolag i tidigt skede tycker jag att guld och silver känns som ett fint komplement i portföljen givet dagens situation. 

Krönikan publicerades på Omni Ekonomi den 8 november 2022 där Joanna skriver om börsen och investeringar varannan vecka.

Disclaimer: Observera att inget i den här artikeln (eller magazinet i sin helhet) är råd eller tips. Var och en gör sin egen analys och fattar sina egna köp- och säljbeslut.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Mannen med ”guld-gener” fokuserar på antalet gram

Guld – en av världens äldsta valutor

Sitter silversnokarna på årtiondets bästa trade?

Nyfikna Investerares Silverskola