Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär

Nu har boken ”Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär” getts ut och finns att beställa via nätet eller köpa i butik. Boken har skrivits av Gösta Carlberg, som grundat och driver fastighetsbolaget Kvalitetsbostäder, och Joanna Törngren Redebrant, grundare och vd Nyfikna Investerare.

Text: Nina Jansdotter

Gösta är tidigare chefredaktör och analytiker på bland andra Aktiespararen och Affärsvärlden. Han har även grundat Analysguiden som drivs av Aktiespararna. Det var genom förbundet som författarna lärde känna varandra då de båda satt i ledningsgruppen samtidigt. Joanna har ett förflutet från Unga Aktiesparare där hon varit vd samt chefredaktör.

Hur kom ni in på fastigheter? 

G: Har sökt mig till sektorn eftersom en fastighet, likväl som en aktie, värderas efter sitt kassaflöde. Kassaflöden på fastigheter påverkar du genom att skapa relationer med de som bor och nyttjar huset.

J: Min första affär var min första lägenhetsförsäljning och även om jag inte visste det där och då blev detta starten på min resa som investerare och företagare som till stor del grundats på bostadskarriären.

Vad har varit det roligaste/bästa med din resa inom fastigheter?

G: Att se vad vi har skapat i form av fysiska hus som de facto inte ens fanns från början. Plus att det såklart renderat bra intäkter.

J: Att kunna bo bra till extremt låg kostnad och känna mig trygg i mitt hem då vi har har bunden ränta och är amorteringsfria, vilket gör att vi inte påverkas av räntehöjningar och nu rider på att inflationen fortsätter äta upp vårt bostadslån. I januari gick värdet på vårt hus upp med 300K utan att vi gjorde något.

Hur kom det sig att du ville skriva en bok? 

G: Jag började undervisa mina klasskamrater, och satte betyg på gymnasiet som 16-åring. Detta fortsatte med undervisning via Studieförbund och Aktiespararna, så konsumentupplysning har alltid legat mig varmt om hjärtat. Sedan har jag jobbat som ekonomijournalist i 15 år.

J. Jag har alltid drömt om att ge ut en bok. Vad den skulle handla om var egentligen inte så viktigt. När vi sålde vårt förra hus fick jag den idén om att dela erfarenheter från min bostadskarriär genom att skriva en bok på temat. Eftersom både Gösta och Bertil också gillade idén så blev det en bok om investeringar och bostadskarriär – vilket så här i efterhand känns väldigt bra om vi lyckas inspirera fler till att göra bra investeringar och bygga kapital utan att ta onödigt hög risk. 

Vad var det för fördel att vara två som skriver tillsammans? 

G: Att man tvingar varandra att faktiskt få något gjort.

J: Jag är väldigt glad att Gösta ville skriva den här boken tillsammans med mig och att Bertil ville ge ut den. Både Bertil och Gösta är mycket kunniga profiler inom privatekonomi, vilket ger substans bakom boken. Vidare hade vi Annika Rosell, också hon med lång erfarenhet från branschen, som redaktör. Gösta och jag skulle ju kunna skriva och ge ut varsin bok själva, men jag drivs av att skapa värde – inte bara i portföljerna, utan framförallt mellan människor. Så kort och gott, jag tycker det var skoj att skriva med Gösta. Han är superkunnig, vi har bollat jättemycket, och jag har själv fått blodad tand att växla upp på fastighetssidan. 

Vad har någon för nytta av att läsa den? 

G: Man ska se boken som ytterligare 2 exempel på hur lönsamt det är att faktiskt jobba med fastigheter. Är du sedan inte ekonomiskt sinnad, vilket de flesta inte är när det kommer till kritan, kommer du definitivt att få dig en tankeställare.

J: Jag hoppas att vi ska kunna inspirera fler att bli framgångsrika fastighetsinvesterare med en första utgångspunkt i den egna bostadskarriären.