Home » Allt du behöver veta om NFTs (Non Fungible Tokens)

Allt du behöver veta om NFTs (Non Fungible Tokens)

Precis när allmänheten började förstå kryptovalutornas värld, växte NFTs fram och tog plats som den senaste flugan inom kryptovärlden. Du kanske känner igen akronymen och undrat vad all uppståndelse beror på, varför vissa betalar miljontals kronor för digital konst?

Text: Daniel Pettersson Metaverse-nörd och expertbloggare Nyfikna Investerare

Den klassiska figuren Nyan Cat säljs som Kryptokonst

Oroa dig inte, du är inte ensam, de allra flest försöker fortfarande förstå vad NFTs är. Låt oss börja med att reda ut vad akronymen NFT står för; NFT står för ”Non-Fungible Tokens” och kan enkelt förklaras som en typ av tokens (en typ digital tillgång) som kan användas för att representera ägandeskap av unika föremål. 

Tekniken låter oss skapa digitala representationer av föremål på en Blockkedja (Blockchain) såsom konst, samlarkort, fastigheter m.m. Framförallt så har det blivit populärt att skapa NFTs av digital konst och samlarkort, så en stor del av artikeln kommer handla om detta. Innan vi går in djupare på fenomenet att samla på digitala föremål, så kan det vara intressant att veta lite mer om historien bakom samlarföremål.

Historien bakom samlarföremål

Låt oss börja med att definera vad ett samlarföremål är. Wikipedias definition av ett samlarföremål är – ”any object regarded as being of value or interest to a collector.” Alltså kan man säga att ett samlarföremål är något som upplevs ha ett värde eller är av intresse för en samlare.

Vanligtvis är samlarföremål värda mycket mer än de ursprungligen såldes för, på grund av dess sällsynthet och/eller popularitet.

Fenomenet att samla på föremål är inget nytt, människan har gjort detta sedan urminnes tider. Forskarna tror att vårt samlande på saker (som inte var nödvändiga för att överleva) började då våra förfäder var ute och samlade brasved. I processen samlade de stenar, snäckor och olika troféer från jakt som sedan användes för att inreda hem, byteshandel m.m.

Med tiden ökade intresset för att samla på saker, och i forntida Egypten och Grekland växte intresset för konstsamlande – både som ett sätt att berätta historier men också som en lyxsymbol.

Egyptiska faraoner begravdes med guld och ädelstenar, och bronsskulpturer var vanligt förekommande i grekiska tempel. Samlandet på värdefulla föremål sågs som ett sätt att visa sin rikedom och makt. 

Fenomenet fortsatte att öka i popularitet, under den Viktorianska tiden upprättade aristokraterna särskilda rum för sina samlingar, så kallade “cabinet of curiosities”, vilka bidrog till att upprättandet av Europas första museum.

Intresset att samla på föremål har överlevt ändra fram till idag, och tack vare NFT-teknikens genombrott har ett helt nytt kapitel i samlandets historia påbörjats, digitala föremål med bevisat ägandeskap

NFT – digitala föremål med bevisat ägandeskap

Med historien bakom oss, låt oss titta på den nya generationens samlande. NFT, som står för ”Non-Fungible Tokens” är ett sätt att med hjälp av kryptoteknik bevisa att du äger något (termen kallas för tokenisera). 

Alla unika föremål passar bra att tokenisera, varav termen Non-Fungible kommer.

Enkelt uttryck kan man säga att Non-Fungible (icke-utbytbart) innebär att ett föremål har en uppsättning unika egenskaper, vilket gör att föremålet inte går att byta mot ett annat föremål av samma värde (eftersom dess unika egenskaper bidrar till att det blir.. unikt)

Föreställ dig en konsertbiljett, den har en uppsättning data kopplad till sig, såsom ägarens namn, var konserten äger rum, vilket band som spelar etc. Denna informationen är unik för just den biljetten, och kan inte bara bytas mot en annan konsertbiljett och behålla samma värde.

Låter det komplicerat? Håll ut lite till, så kommer vi förhoppningsvis reda ut alla frågetecken.

Motsatsen till Non-Fungible är Fungible. Ett föremål som är Fungible (utbytbart) går enkelt att byta ut mot ett annat identiskt föremål utan att värdet förändras. 

Ett klassiskt exempel på detta är pengar – en 20 kronors sedel går enkelt att byta mot en annan 20 kronorssedel utan att man förlorar värdet, just för att den inte är unik. 

Detsamma gäller även Kryptovalutor (som bygger på samma teknik som NFTs), du kan byta ut en bitcoin mot en annan utan att den förlorar värde, en Bitcoin är alltid en Bitcoin, oavsett vem eller vilka som har ägt den tidigare.

Att pengar kan byta ägare utan att förlora värde är en ganska trevlig egenskap för ett betalningsmedel, det hade lätt kunnat bli ganska omständigt annars. 

Men för ett samlarföremål så är denna egenskapen mindre eftertraktad, där det istället är föremålets unika egenskaper som definerar dess värde.

Magic the Gathering – ett av världens äldsta trading kortspel. Bild källa: https://www.wired.com/story/comic-con-2019-magic-the-gathering/

Med det avklarat, låt oss gå på vad som gör NFTs speciella

NFTs bygger på Blockkedje-tekniken, samma teknik som ligger bakom de flesta andra kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum osv.

Lite kort om Blockkedjan

En Blockkedja, på engelska Blockchain, är ett sätt att förvara data i ett nätverk av datorer, där det inte finns någon central enhet som äger datan. 

I hjärtat av blockkedjan finns en decentraliserat liggare (ledger) som håller koll på alla transaktioner som sker i nätverket. Alla aktörer (nodes) som är anslutna hjälper till att validera alla transaktioner så att ingen annan aktör i nätverket försöker manipulera transaktioner. 

Transaktionerna som sker grupperas i en sekvens av block (ett block kan innehålla flera transaktioner), när blocket blir fullt så skapas ett nytt block som bygger vidare på det föregående, vilket leder till att det bildas en lång kedja av block som inte är enkel att bryta / manipulera. Därav namnet blockkedja.

Fördelen med denna teknik är att det ger ett starkt skydd mot manipulation av transaktioner. 

Någon som vill manipulera systemet skulle behöva övertyga 51% av nätverket att deras manipulerade version av blockkedjan är den rätta, något som är väldigt kostsamt (och det ligger inte i aktörernas ekonomiska intresse av att någon försöker fuska). För den nyfikne läsaren som vill veta mer om Blockkedjan så har Daniel publicerat en artikel om ämnet på sin hemsida.

Den mest kända kryptovalutan som använder denna tekniken är Bitcoin, som har funnits sedan 2008. Bitcoin skapades av en anonym person (eller ett kollektiv) under pseudonymen Satoshi Nakamoto, och än så länge har inte någon lyckats hacka Bitcoin nätverket.

Bitcoins klassiska logotyp

Bitcoin nätverket är byggt för att hantera transaktioner, dock är NFTs ett fenomen som kom senare, vilket är en av anledningarna till att det inte är optimalt att skapa NFTs på Bitcoins blockkedja. 

Ethereum (i skrivande stund världens näst högst värderade kryptovaluta) är blockkedjan där NFTs ”föddes”, då den introducerade konceptet smarta kontrakt, som gör att man kan programmera och köra program på Ethereums blockkedja. 

Ethereums logotyp

Idag så är Ethereum överlägset populärast när det kommer till NFTs, nästan alla NFT’s skapas på dess blockkedja. Detta är dock inte helt oproblematiskt, då det leder till att Etherums nätverk ofta blir ”överbelastat” med dyra och långsamma transaktioner som resultat. 

Det finns nyare blockchain-plattformar för NFTs som försöker lösa problemet med dyra och långsamma transaktioner, men det sparar vi till en annan artikel.

Det är tack vare Ethereums smarta kontrakt som gör att vi kan tokenisera föremål och skapa NFTs, där ett obestridbart ägandeskap av ett föremål kan bekräftas utan risk för manipulering, kopiering etc. 

Men varför är ett bevisat ägandeskap viktigt i den digitala tidsåldern? Svaret på den frågan hoppas jag kunna ge nedan.

Ägandeskap i den digitala tidsåldern

Att bevisa ägandeskap för digitala filer har alltid varit en utmaning. Digitala bilder och musikstycken är väldigt enkla att kopiera, och det är inte alltid lätt att med säkerhet bekräfta vem som är upphovsperson till ett verk. 

Förutom att det är svårt att bevisa vem som skapat ett verk, så är det också svårt att monetarisera det hårda arbetet som ligger bakom alla memes, gifar, musik och bilder som vi dagligen njuter av på nätet. 

Här kommer NFT tekniken till räddning, genom att skapa en NFT av sin digitala konst så kan en digital konstnär alltid bevisa att det är hen som skapat orginalet, oavsett hur många kopior det finns på nätet. 

Förutom att ägandeskapet kan verifieras, så kan även den digitala konsten monetariseras på ett sätt som inte gick tidigare. Då de flesta NFTs följer samma standard, så är det väldigt enkelt att lägga ut dem till försäljning på en handelsplats, helt utan att behöva skriva en enda rad kod. 

Det är faktiskt lika enkelt som att ladda upp en ny profilbild på Facebook (nästan), och förutom att upphovspersonen kan bestämma sitt pris för sin NFT, kan denne också välja att få provision från alla framtida försäljningar, vilket gör att skapare av NFTs kan fortsätta tjäna pengar långt efter att föremålet har sålts. 

Det är inte bara digital konst som kan tokeniseras, även musik, samlarkort, domäner, fastigheter m.m.

Detta har även gett upphov till en helt ny grupp av samlare, ”NFT collectors” som letar efter unika NFTs över hela internet. 

Historien om NFTs

Den högst värderade (och bland de äldsta) NFT samlingar är CryptoPunk. Den skapades 2017 av företaget Larva Labs och består av 10 000 unika ”punkare” med randomiserade egenskaper. 

Alla som hade en Ethereum adress 2017 kunde hämta sin unika samlarfigur, och det dröjde inte länge förrän alla 10 000 punkare var hämtade. 

Kort efter detta, sent 2017 så lanserades spelet CryptoKitties, som sköt NFTs till skyarna. CryptoKitties var ett spel byggt på Ethereums blockkedja där spelarna kunde samla, föda upp och handla med digitala katter. 

Spelet blev en omedelbar succe och så populärt att det stannade upp hela Ethereums nätverk, vilket gjorde att användarna fick vänta i timmar för att genomföra transaktioner (och betala skyhöga transaktionsavgifter). 

Succen med CryptoKitties fick många utvecklare att spinna vidare på NFT tekniken och hitta nya sätt att experimentera med NFTs och kryptovalutor, vilket har lett till att det idag finns tusentals projekt och fler som fortfarande är under utveckling.

Handel med NFTs

Handel med olika NFTs har verkligen exploderat den senaste tiden, och sökningarna på Google visade ett oerhört stort intresse under den period då kändisar som Elon Musk, Jack Dorsey, Lindsay Lohan mfl twittrade om NFTs.

Även om hypen bland allmänheten dämpades något under sommaren, så är den på stark uppgång igen, och handel med NFTs är en verksamhet som omsätter miljardbelopp dagligen. 

På den största handelsmarknaden OpenSea så har det under det senaste dygnet (2021-09-06) köpts och sålts NFTs för 122 miljoner dollar (ca 1 miljard kronor).

Marknadsplatsen på opensea.io

Den mest värdefulla NFT samlingen är i skrivande stund CryptoPunks (som vi nämnde ovan) och fram till idag så har det köpts och sålts CryptoPunks för 1.23 Biljoner dollar (ca 10 Miljarder svenska kronor). 

Source: dappradar.com

Den dyraste CryptoPunken hittils är CryptoPunk#7804 som såldes för 7.54 miljoner dollar (ca 64 miljoner svenska kronor). Det som gjorde denna eftertraktad var att den hade en sällsynt egenskap ”Alien” vilket bara 0,09% av CryptoPunks har. 

Source: dappradar.com

En annan populär NFT samling är Bored Ape Yacht Club, som består av 10 000 uttråkade apor, och som CryptoPunks har varje apa slumpvalda och unika egenskaper såsom ”Sleepy”, ”Tongue Out” etc. 

Bored Ape Yacht Club #9419 till salu för 1.2 miljoner kronor. Source: opensea.io

Alla som köper och äger en Bored Ape NFT får ett medlemskap i den exklusiva Yacht Club, med alla de fördelarna som det kan tänkas ge. 

För det ödmjuka snittpriset på 41.4 Ether (ca 1.5 miljoner kronor i nuvarande kurs) kan medlemskapet bli ditt.

Utan tvekan kan man säga att intresset för att handla med digitala apor och punkare är ganska stort. Och det är inte bara uttråkade kryptomiljonärer som sysslar med detta, intresset för NFTs som en investeringsmöjlighet har fått riskkapitalbolag världen över att kasta sig över unika och galna skapelser.

Elon Musk, grundaren av Tesla & SpaceX lade upp sin technosång ”om en NFT” som en NFT, men ångrade sig senare då det inte kädnes rätt. Budet för låten nådde 1.2 miljoner dollar. 

Även Twitter grundaren (och Bitcoin förespråkaren) Jack Dorsey hoppade på NFT tåget, då han sålde sin allra första tweet från 2006 för 1 630 Ether (som var värt 2.9 miljoner dollar vid försäljningstillfället). 

Konstnären Mike Winkelmann, även känd som Beeple sålde sin digitala konst ”EVERYDAY: THE FIRST 5000 DAYS” som en NFT för hela 69.3 miljoner dollar, vilket gjorde den till den dyraste digitala konst försäljningen någonsin. 

En tidigare NFT försäljning av Beeple såldes för $66,666, där samlaren några månader senare sålde samma konstverk för 6.6 miljoner dollar.

Skådespelaren Lindsay Lohan fick också en bit av kakan då hon sålde ett digital porträtt av henne som en NFT för $50 000 dollar.


Sammanfattning

Vi lever onekligen i en mycket spännande tid som investerare. Möjligheten att bevisa att du äger något digitalt, framförallt för de av oss som arbetar med exempelvis musik eller konst där det historiskt sett varit enkelt att kopiera och utge sig för att ha skapat något, är banbrytande. NFT-tekniken, ännu i sin linda och driven av pandemin, ger möjlighet att bevisa vem som äger rättigheterna till verket och även rätten att tjäna pengar på det. 

Utmaningarna är många och den snabba tillväxten har skapat problematik då exempelvis Ethereum inte klarar belastningen av den ökade användaraktiviteten. Utmaningarna öppnar med största sannolikhet upp för nya spännande plattformar som i framtiden löser befintlig problematik. NFT-tåget har alltså inte gått, vi är bara i början, och det kommer förmodligen skapas fina möjligheter för oss investerare. Att ha öppet sinne kan förändra din värld! 

Hänger du med? Registrera dig kostnadsfritt hos Nyfikna Investerare för att få nyhetsbrev och inbjudningar till exklusiva utbildningar och event direkt på mejlen.

Vill du dyka djupare? Daniel driver hemsidan www.MetaInfinity.io, där han utforskar den virtuella metavärlden, ”The Metaverse”, och du kan följa honom på twitter: https://twitter.com/metainfinity_io

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar