A diary of a daytrader

Kapitel 1: ”Den första tillbakablicken”

Nyfikna Investerare bad a.diary.of.a.daytrader, Nyfiken Investerare och registrerad aktiemäklare med över 22 års branscherfarenhet, att gästblogga och dela utdrag ur sin tradingdagbok med oss. Vi älskar att svepas tillbaka i tiden och få uppleva Stockholms finansvärld bakom kulisserna och längtar redan efter nästa kapitel. Låt oss introducera vår senaste gästbloggare och investerarvän Massi!

Gräver mig bakåt längs min memory lane, hittar detta diplom och slungas tillbaka till november 1998. Över 22 år har gått, men ändå känns både nyligen och som en evighet sedan. 

Ytterligare ett par år tidigare , när jag studerade på Stockholms Universitet, jobbade jag extra på Stockholms Fondbörs (alltså nuvarande Nasdaq OMX) på kvällarna och fick efter examen 1997 fast anställning där inom deras administration.

Efter ett år på Börsen fick jag ett erbjudande om att börja jobba på en helt nystartad firma, en fondkommissionär som skulle börja bedriva aktiehandel för privatpersoner över internet – något som var helt nytt på den tiden.

På Fondkommissionären var vi blott 12 personer. Vi slet långa dagar och kvällar med alla nödvändiga tillstånd, ständiga teknikstrul, säkerhetsfrågor och skepsis från omvärlden kring webbaserad aktiehandel. Internet var ett relativt nytt fenomen för många, men vi var unga och hungriga. De flesta av oss hade inga barn då heller, så jobbet blev lite av en livsstil och identitet.

Ett par utbildade och registrerade aktiemäklare behövdes och det var med stor entusiasm som jag fick möjlighet att gå SAX-mäklarurbildningen på Börshuset i Gamla stan.  Jag var då mäkta stolt, men bara nästan så stolt som min farsa – som var en duktig swingtrader framför Text-TVn i många år under 80- och 90-talet (idag är han 80 år och swingar ännu från mobilappen). Han arbetade sena kvällar på sin restaurang, och kunde vara hemmavid under börsens öppettider, på den tiden kl. 10-15. Farsan var liksom före sin tid på den fronten, och odlade tidigt mitt intresse för trading, börshandel och investeringar.

SAX-utbildningen gav mig behörigheten att handla aktier direkt i börsens handelssystem, som då hette Saxess, samt hundratusentals ordrar som kom att routas via mitt namn från internethandlande privatpersoner runt om i Sverige.

Och det var så jag slog fast min bana. Jag visste att jag skulle komma att fortsätta med detta och nu, 22 år senare, har jag inte gjort något annat sedan dess…

I kapitel 2 kommer du att få ta del av Massis vardag på Fondkommissionären och han introducerar sin chef ”Nackskottet” för oss. Ett nytt kapitel ur A diary of a daytrader publiceras varje vecka.