Tech- och kryptotrenderna vi håller koll på 2023

Det råder ingen tvekan, 2022 kommer gå till historien. De som hoppades att kryptomarknaden skulle leva i sin egen bubbla och vara förskonad från omvärldens makroekonomiska faktorer fick tyvärr se sina drömmar krossade av en kall verklighet.

Men 2022 är historia nu och det är tid att blicka framåt. Jag tänkte i detta blogginlägg dela med mig av mina tankar kring hur jag tror att kryptomarknaden kommer utvecklas framåt och ett urval av de techtrender jag tror vi kommer se mer av under året.

Text: Daniel Petersson – Metaverse expert Nyfikna Investerare

Photo: VOLKOVSLAVA/ADOBE.

Utan att överdriva så kan man säga att föregående år var tufft för kryptobranschen. Den marknadsledande kryptovalutan Luna kraschade och miljardvärden gick upp i rök, vi fick se ett “bank run” och efterföljande kollaps av den ledande handelsplatsen FTX och dess systerbolag Alameda research – vilket har skapat svallvågor långt utanför kryptos murar och fått många att ifrågasätta hela branschen.

Reglering av Krypto marknaden

Dessa händelser har inte gått obemärkt förbi, ledande politiker i både USA och EU har åter fört upp reglering av krypto högt upp på agendan. Det är ingen galen gissning att nya lagar kommer att stiftas i ett försök att reglera marknaden. USA, EU och flera andra länder jobbar febrilt med att ta fram nya regelverk för att skydda konsumenter, öka transparensen i branschen, värna om miljön samt motverka penningtvätt och bedrägerier.Det från EU mycket omtalade och diskuterade MiCA (Markets in Crypto-Assets) regelverket, vilket är betydligt mer omfattande än tidigare regelverk, förväntas träda i kraft under början av 2023.

Ett annat väldigt intressant område för lagstiftarna är så kallade “Stablecoins”. Stablecoins är en form av kryptovaluta som är knuten till, och ofta uppbackad av, värdet av en annan, stabil tillgång, exempelvis USD eller Guld. Tanken bakom valutan är att den skall fungera som ett stabilare alternativ med betydligt mindre värdeförändringar än traditionella kryptovalutor som Bitcoin.

Ett urval av ledande stablecoins. Source – Coingecko.com

Marknaden för Stablecoins existerar i en gråzon idag. Flera av de största valutorna ges ut av privata företag, ofta registrerade i skatteparadis med begränsad insyn och transparens – vilket kan ses som ett hot mot det traditionella finansiella systemet där det är centralbanker som ger ut valutor. Amerikanska myndigheter har dock gått ut och sagt att de inte ser stablecoins som ett direkt hot mot dollarn än, men att man förbereder både nya lagar för att reglera marknaden och arbetar med sin egen digitala valuta CDBC  (Central Bank Digital Currency) som stöds av landets centralbank. Jag skulle inte bli förvånad om Federal Reserve under året presenterar mer information om hur de tänkt gå vidare med en digital version av dollarn.

Renässans för Metaverse

Metaverse var ett fenomen på allas läppar under större delen av 2020/21. Mycket tack vare Mark Zuckerberg, som satsade enorma resurser på att bygga upp Facebooks egen centraliserade variant av the metaverse och bytte namn på moderföretaget till Meta, men också pandemin som tvingade de flesta att hålla sig inomhus och uppkopplade.

Metaverse brukar oftast beskrivas som en sammankopplad, delad virtuell värld, där den virtuella och fysiska verkligheten smälter samman och bildar en ny typ av verklighet där individer kan uttrycka sig på helt nya sätt. Begreppet myntades redan 1992 av den amerikanska författaren Neal Stephensson i hans kultförklarade bok Snow Crash. Personligen föredrar jag Piers Kicks definition av the Metaverse: “The Metaverse: a persistent, live digital universe that affords individuals a sense of agency, social presence, and shared spatial awareness, along with the ability to participate in an extensive virtual economy with profound societal impact.”

Zuckerbergs satsning på Facebooks metaverse har än så länge inte visat sig bli den framgångssaga han troligen hoppades på, och allmänhetens intresse för metaverse dalade i takt med att en verkliga världen gjorde sig påmind med sina utmaningar.

Google sökningar på Metaverse. Source – https://trends.google.com/trends/

Även om trenden har svalnat jämfört med toppen under 2021, så börjar intresset komma tillbaka. Det ryktas också om att Apple under 2023 kommer ge sig in i metaverse. Om ryktena stämmer så kanske metaverse är tillbaka på allas läppar igen.

AI för den breda massan

Något som däremot lyckats inte bara behålla, utan faktiskt också öka, sin popularitet hos den breda massan är artificiell intelligens. I en tid då vi ser AI revolutionera bransch efter bransch så är det helt naturligt att den även gör sitt intryck i kryptovärlden. Jag tror att år 2023 och framåt markerar ett paradigmskifte i mänsklighetens historia, att vi närmar oss epoken då AI blir tillgängligt för, och används av, den stora massan på en helt annan nivå jämfört med tidigare. Med applikationer som till exempel ChatGPT och liknande så är det nu lättare än någonsin att komma igång och börja experimentera med AI.

Trenden för google sökningar på AI klättrar stadigt uppåt, och tog extra fart i November 2022, något jag starkt misstänker hänger samman med att ChatGPT släpptes i betaform.

Google sökningar på AI & ChatGPT. Source – https://trends.google.com/trends/

Jag tror vi kommer titta tillbaka i framtiden och se 2023/24 som en språngbräda till en AI värld, på gott och ont.

NFT – non fungible token

NFT, som står för non-fungible token tog världen med storm under pandemin, då alla höll sig inomhus och uppkopplade. Det är en ny typ av digital tillgång som representerar ett ägandeskap av ett unikt föremål. För den som vill läsa mer så har jag tidigare skrivit en artikel om NFTs. Under åren har vi bland annat sätt uttråkade apor, muterade apor, kryptopunks, konst, land och fastigheter i virtuella världar.

NFT kollektionen Bored Ape Yacht Club på OpenSea.io. Source – opensea.io

Även om intresset för och handelsvolymen för NFTs har minskat under året som har gått, så ligger den totala handeln med NFTs under 2022 ganska nära toppen som nåddes under 2021. 2021 handlades det NFTs för $25.1 miljarder dollar, och 2022 hade denna siffran minskat något till $24.7 miljarder dollar. Så även om det inte snackas NFTs i lunchrummet för tillfället, så finns det uppenbarligen ändå ett stort intresse.

Google sökningar på NFT. Source – https://trends.google.com/trends/

Donald Trump lanserade i Januari 2023 sin NFT-kollektion, där han föreställer olika superhjältar, och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer se fler kändisar, storföretag och kanske politiker följa i samma spår.

Trump digital trading cards. Source – Collecttrumpcards.com

GameFi

GameFi, som är en sammanslagning av Gaming och Finance, är en ny typ av spel, ofta byggt på blockkedjan (blockchain gaming) som kombinerar traditionell gaming med ekonomiska incitament i form av krypto. Ofta tätt sammankopplat med både Metaverse och NFTs, representerar GameFi en ny era som delar spelbranschen, vissa uppskattar det och ser möjligheterna, medan andra avskyr fenomenet – vilket de anser vara “Pay To Win” istället för “Skill to Win”. Även bland spelutvecklare är blockchain gaming en vattendelare.

Square Enix, det japanska spelföretaget som ligger bakom flera stora och framgångsrika spelserier såsom Final Fantasy m.fl, gick nyligen ut med att man tror starkt på blockchain gaming och har flertalet spel under utveckling som planeras att släppas under kommande år.

Google sökningar på GameFI. Source – https://trends.google.com/trends/

Ovan nämnda trender är några av de som jag tror vi kommer se under året, men det är inte en definitiv lista eller hugget i sten. Är det något man kan med säkerhet säga, så är det att spå in i framtiden inte är mänsklighetens starkaste förmåga. Så jag förväntar mig att bli ordentligt överraskad.

Jag tror att makroekonomin fortsatt kommer påverka kryptovärlden även under 2023 och troligen de kommande åren framöver. Det fanns en tid då kryptomarknaden inte var lika nära korrelerad till aktiemarknaden som den är idag, men med kryptos ökade popularitet bland investerare kommer vi nog se att Bitcoin och andra stora kryptovalutor i allt större utsträckning kommer att likna och följa techstocks utveckling. Även ifall det visar sig att den tuffa makroekonomiska situationen biter sig fast under större delen av 2023 så finns det flera händelser i kryptovärlden, förutom de som jag redan nämnt, som kan vara värda att hålla lite extra koll på.

Låt oss börja med Bitcoin. Bitcoin har sina så kallade halveringsperioder vart fjärde år, då belöningen för att utvinna (mina) Bitcoins halveras. Senast detta skedde var 2020, och tillsammans med hype, pandemi och ett mer eller mindre obegränsat inflöde av kapital tog sig Bitcoin till nytt ATH i November 2021. Nästa halveringsperiod kommer inträffa i Mars 2024 och den är något åtminstone jag kommer hålla mina ögon på.

Source: Coingecko.com

Men låt oss inte glömma Ethereum, den näst största kryptovalutan, sett till marknadsvärde, som nyligen genomgått en transformation som har planerats och förberetts under flera år.

Source – ethereum.org/en

Migreringen till Ethereum 2.0 skedde i September 2022 och markerar en milstolpe i både Ethereums, men även kryptos historia. Ethereum gick från det resurskrävande Proof Of Work utvinning till det betydligt mindre resurskrävande Proof of Stake utvinning, vilket lägger grunden för Ethereums fortsatta utveckling mot en mer miljövänlig och skalbar kryptovaluta. Detta ses som en av de största händelserna i Ethereums historia, men det är definitivt inte den sista, och under de kommande åren kommer vi se om Ethereum äntligen lyckas gå om Bitcoin som den största kryptovalutan.

Allting har ett slut, och även om världen går mot andra tider än vad vi är vana vid, så markerar det samtidigt en början på något nytt. Många har ställt frågan om krypto kommer överleva efter alla kriser som skett under det senaste året och framtiden är som sagt alltid svår att sia om. Personligen ser jag positivt på branschen, trots alla kollapser som skett under föregående år – så finns det otroligt mycket innovation och en rad spännande projekt. Men det är för en annan artikel! Frågan tror jag snarare handlar om när krypto återigen kommer vara på den breda massans läppar. Den som lever får se.