I tider när kapital kostar pengar har konkurrensen om investeringarna hårdnat. Men för några bolag står investerarna på rad och entreprenörerna har lyxen att kunna välja och vraka vilket kapital de väljer att ta in. Vi fick en pratstund med Troopr och Allbry, två bolag med namntunga ägarlistor som tagit in kapital genom att pitcha för både Nyfikna Investerare och i SVT:s Draknästet. Här berättar entreprenörerna om hur det var att pitcha för drakarna i tv, om nervositeten och vi får också deras bästa pitchtips!
Text: Joanna Törngren Redebrant
Foto: SVT
Carolina Westin, som grundat sportstechbolaget Troopr tillsammans med Tim Axelsson, brinner för att minska ensamheten och stillasittandet bland unga. Trooprs vision är att röra på sig ska vara kul, belönande och en självklarhet och genom sin populära app delar användarna så kallade sweat checks, det vill säga bilder på när de tränat. Våren 2022 blev Carolina och Tim kontaktade av en castare för Draknästet:
Vi fick sedan svara på massa frågor om Troopr och oss själva. Därefter fick vi en tid när vi skulle befinna oss på filmhuset för inspelningen.

Carolina och Tim fick väldigt lite info innan och visste inte riktigt vad de skulle förvänta sig:
Vi visste egentligen inte så mycket. Men vi hade mycket mer tid med drakarna än vad som syns i TV, så det var egentligen som ett vanligt investerarmöte – men framför kameran.
Cem Celepli Atci är grundare och VD för healthtechbolaget Allbry. Med siktet inställt på att främja barn och ungas psykiska hälsa, genom att modernisera elevhälsan inom svensk skola, sökte Cem till Draknästet i jakten på investeringar hos några av landets främsta företagsledare och investerare. Cem berättar att det aldrig är precis som man tror, men att pitcha i Draknästet inte var helt olikt hur han trodde att det skulle vara:

Jag var beredd på att det utöver drakarna skulle finnas en rad andra personer i rummet. Sen är det givetvis extra nervöst när allt som sägs spelas in, det underlättade liksom inte. Men jag hade väldigt roligt!
Bland drakarna hösten 2023 återfinns Jonas Tellander, grundare av Storytel, multientreprenören Shervin Razani, företagsgrundaren Lena Apler samt techinvesteraren Sara Wimmercrantz.
Hur gick det då, fick ni investering?
Det fick vi! Vi frågade om 600 tusen kronor, men Troopr gick hem med 1,25 miljoner – så det blev bättre än tänkt. Det var superkul och en väldigt rolig upplevelse att kolla tillbaka på också.
Cem fick med sig 4 drakar och gick hem med 1 miljon:
Jag och teamet är väldigt nöjda med vår insats och medverkan, berättar han.
Carolina tyckte att det var nervöst innan, men väl inne i studion släppte det:
Vi hade pitchat en del tidigare också, bland annat för Nyfikna Investerare, så när vi väl var igång kände vi oss ganska hemma.
För Cem var det tvärt om:
Jag tycker framför allt att det var pirrigt efter att jag var klar. Det var liksom då jag började tänka och analysera. Dessutom sänds ju programmet först ett halvår senare. Det gör att förväntningarna byggs upp.
Tipsar andra entreprenörer att tro på sig själva och sin produkt
Till entreprenörer som kanske tycker det är lite pirrigt att pitcha tipsar både Carolina och Cem om att man ska tro på sig själv och sin produkt. Att man ska våga visa sin stolthet, varför man är stolt över din idé:
Var inte ödmjuk här, visa på att du är lyhörd men var bestämd med att din idé kommer lösa ett problem och att ditt team är rätt team att skapa detta.
Men framförallt, öva, tipsar Carolina:
Det kommer göra att ni känns mycket mer självsäkra. Se också till att ha full koll, för om du känner dig säker i dina svar blir det mindre pirrigt.
Cem understryker vikten av att alltid vara ärlig. Att det är bättre att svara att man återkommer än att hitta på ifall man inte har svar på en fråga, och tillägger:
I mitt fall, när man pratar om psykisk ohälsa samt elevhälsa, är det viktigt att inte blanda ihop lösningen med problemet. Det är lätt hänt, särskilt med min erfarenhet som skolkurator då det i denna roll ligger väldigt tätt sammankopplat.
När ni tittar tillbaka, är det något ni önskar att ni hade vetat innan ni tog in ert allra första kapital?
Carolina förklarar att hon och Tim har lärt sig otroligt mycket på vägen, så hade de startat Troopr idag hade de gjort mycket annorlunda:
Samtidigt är vi väldigt glada över vår resa, vi har lärt oss oerhört mycket och det är resan som gjort att Troopr är där vi är idag. Den främsta lärdomen är nog att jobba användardrivet och att hela tiden prata med användare, iterera och testa produkten.
Cem berättar att han hade turen att vara en del av Sting inkubator när Allbry reste kapital första gången och att de fick bra stöd och kunde vara noggranna i valet av investerare, vilket han tror har varit Allbrys framgångsnyckel:
Jag är väldigt nöjd med Allbrys investerare.
Genom att presentera bolagets vision och affärsidé får du investerare att förstå potentialen, tillägger han och fyller i:
Det är alltid viktigt att lösa ett problem men även att förstå kundens behov, gör du det och står framför rätt investerare kommer det att gå bra.
Vi visade att vi hade koll på vårt case och verkligen brinner för det! Vi tror verkligen på det vi gör, och jag tror att vi lyckades förmedla det till investerarna också, avslutar Carolina.
Carolina och Cems pitchtips!
- Testpitcha för någon som inte vet vad ni gör och se om de förstår er produkt och bolag. När man själv är så inne i det man gör är det lätt att tro att alla ska förstå, men det är oftast inte fallet.
- Våga vara dig själv och kom förberedd, men våga också laga efter läge.
- Prepare for best case but be ready for worst case! Detta visar att du inte är beroende av något och att du verkligen kan din grej.
- Lyft fram ditt team och var tydlig i din förklaring varför just ni kommer lyckas.
Leave a Comment