Portföljstrategi i krig, pandemi och miljökatastrof

Jag tror att kaoset är vår nya vardag. Livets gilla gång som min generation av 80-talister vuxit upp till är ett minne blott och har du inte redan positionerat dig för den nya verkligheten kan det vara en god idé att göra det nu.

Låt oss göra några antaganden:

1. Vid krig chockas marknaden och därefter går den upp. Kan vara bra att börja smyga sig in nu om denna gamla sanning gäller även den här gången.

2. Gamla sanningar tycks inte riktigt gälla längre. Låt oss ta guld som exempel, guld har inte reagerat som historiskt i krigstider. Hur tänker vi som investerare kring detta? Hur ser den nya finansiella spelplanen ut?

3. Inflationens vara eller icke vara har gått från transitory till ett mer vedertaget faktum och tycks ha chockat mer traditionella investerare, sparprofiler och gammelmedia. Intressant att sätta sig in i hur man mäter inflation och hur man positionerar sig på bästa sätt, om man inte redan gjort det sedan 2008.

4. Kommer man höja räntan enligt plan? Eller inte? Detta kan vara den stora tiotusenkronorsfrågan.

5. Men kanske mest intressant av allt, vad kommer härnäst och – hur positionerar jag mig för det? Jag tror tyvärr att brist på mat och vatten som konsekvenser av klimatförändringarna kommer att bli mycket påtagliga när pandemi och krig inte fyller media i samma utsträckning och redan nu spås långsiktigt råvarurally i inflationens spår.

Min portföljstrategi har stresstestats hårt och i dessa dystra tider var det svårt att glädjas åt att portföljen gick upp i samband med att kriget i Ukraina bröt ut.

Det som slår mig är 4 saker:

  1. Wow vad det är skönt att ha en rejäl riskspridning mellan olika tillgångsslag i portföljen.
  2. Shit vad det är as-svin-nice (ursäkta språket) att ha bunden ränta och låg belåningsgrad på huset samt ett buffertkonto och lite guld och silver som hedge. Det gör att man kan sitta i orubbat bo och rida ut det mesta. Just nu sitter vi still och låter inflationen jobba ner belåningsgraden ytterligare.
  3. Jag tycker att det är sjukt värt att inte rida uppgångarna i enskilda tillgångsslag/sektorer fullt ut för att värpa på 1 och 2. God sömn är inte att underskatta.
  4. Med en stadig grund är det så skoj att ta hög risk och gå all-in för att bygga den onoterade portföljen. Fantastiskt kul att se hur den växer fram och vilken enorm potential (och risk) som finns däri.

Även om mycket i världen är väldigt mörkt nu väljer jag att se ljuset. Att fokusera på att det är vår, att jag får leva i i ett land där det är fred och demokrati och sen också det fina och hoppingivande entreprenörskapet som jag kommer i kontakt med dagligen. Skönheten i det som växer. Vi bokade den där resan med familjen som vi inte visste om vi ville unna oss och njuter lite extra av varje dag vi får tillsammans. Känner oss tacksamma. Tacksamma för så mycket, att Ukraina slåss för att vi ska få ha det så här även när våra barn växer upp. Livet är orättvist. Låt oss göra det bästa vi kan med våra liv. Jag väljer att tro att det kommer något gott ur allt detta grymma. Att vi kanske ska lära oss att stå enade – att en pandemi och ett krig gör att vi kan rädda vår planet och hela mänskligheten. För detta kan inte vara förgäves.

Hoppas att det här lilla inlägget kan ge dig inspiration i ditt portföljbyggande och kanske är det nu du ska se över din strategi om du inte redan gjort det?