Mycket och bred kompetens samt stora ambitioner är det jag letat efter

Niclas Jernberg har en bakgrund som bolagsbyggare och VD med starkt fokus på sälj och företagskultur, sedan 1999. Här berättar han vad han har fått ut av att vara med i Nyfikna Investerares affärsängelnätverk, samt ger sina bästa råd till startups som ska pitcha för ängelinvesterare. 

Text: Nina Jansdotter

Niclas har erfarenhet från flera branscher som exempelvis:  fintech, hälsa, rekrytering, HR-tjänster (employer branding, rekrytering), transport och han har investerat i flera bolag, både startups och scaleups, samt är aktiv styrelseledamot i ett flertal bolag. 

”Nyfikna Investerare är precis vad jag hade letat efter: ett nätverk av affärsänglar med mycket och bred kompetens samt med stora ambitioner.”

Det är intressant att göra saminvesteringar tillsammans med de som har många bra erfarenheter med sig i bagaget, menar han och tillägger:

”Som entreprenör och bolagsbyggare är jag intresserad av att vara delaktig också i andras idéer och hoppas kunna bidra till intressanta case.”

Niclas gillar att han har fått möjlighet att lära sig mer om ängelinvesteringar, har fått knyta många nya kontakter med andra änglar och att han själv har fått bidra med sina egna erfarenheter:

”Speciellt uppskattar jag att ha lärt mig mer om olika beräkningsmodeller och riskberäkningar, samt att vi har fått presentationer av många olika typer av bolag. Både digitala koncept och företag med fysiska produkter.” 

Niclas pitchtips till startups: 

  1. Vad tydlig med vad din tjänst eller produkt är. 
  2. Specificera vilket problem som din tjänst eller produkt löser.
  3. Söker du enbart kapital eller även kompetens? Kommunicera detta tydligt samt gärna vilken typ av kompetens det är du letar efter.
  4. Var ödmjuk inför den uppgiften du står för. Det är inte lätt att bygga bolag och att lyckas med det. 5
  5. Att ha säljkunskaper är viktigt. Ingenting säljer sig själv, hur bra det än är.