Frågor & Svar

Jag skulle gärna vilja veta mer om det här Eric har pratat om innan om att de stora bankerna ”shortar” silverpriset. Man kan göra frågan mer allmän också och fråga sig hur kontrollerat priset är på silver eller guld. Det känns lite sisådär att gå emot storbankerna om de shortar..
/Max 

Under det här året har guldpriset legat på samma nivåer som under år 2013. Hur är det egentligen med manipulation av guldpriset? Vilka är det som utför det? Hur görs det? I vilket intresse görs det? Har de två dagliga prissättningarna i London stor inverkan? 
/Peter Thunberg 

Storbankerna, benämnda ”Commercials” (8 stycken) har tagit kontroll över COMEX som är råvarubörsen i USA. Syftet med COMEX var att producenter av råvaror skulle kunna hedga sig för att få ett säkert pris för att lättare kunna balansera kostnader och intäkter. Inga guld/silver-gruvbolag hedgar sig idag utan det är som sagt ”Commericals” som tagit plats på denna arena. På samma sätt som man varit aktivt inblandad i prispåverkan på valutamarknaden, räntemarknaden och energimarknaden har man varit det här också. 

De senaste 10 åren är det ingen tvekan att det är rörelserna/positioneringarna på COMEX som påverkat/styrt spot-priserna (som egentligen bara ska styras av efterfrågan och utbud) på guld och silver. 

Commercial har dessa år gått kort alla uppgångar för att sedan när man efter ett tag lyckats få priserna att vända ner (via t.e.x. spoofing) och bryta igenom 200 och 50 dagars snitten köpa tillbaka de korta positionerna med vinst från de ”icke-tänkande” trendföljande fonderna/investerarna. 

Den avgörande aktören har varit JPMorgan och nu när 8 av deras handlare utreds av DoJ (Department of Justice), det vill säga FBI så kan det vara så att detta spel är över och priserna kommer sättas fria (obs! enorm potential för de som kommer in nu i marknaden). Det kan alltså vara första gången som det är riktigt bra att gå emot de resterande 7 Commercials. 

Det ser ut som att vi i skrivande stund upplever finalen av denna historia och har en dramatisk positionering på COMEX (se bild). Med tanke på att det är första gången som inte JPMorgan är drivande så kan det vara så att Commericals blir knäckta denna gång (de har idag ca 50 miljarder i orealiserade förluster på sina korta positioner). Om de tvingas köpa tillbaka sina korta positioner för att stoppa ytterligare förluster nu så uppstår en s.k. short-squeeze och priserna går väldigt snabbt uppåt. 

För att Commercials skall kunna göra som förr och köpa tillbaka sina positioner med vinst (eller utan förlust) måste de ”få ner” priserna och på något sätt skapa säljpanik bland alla andra investerare. Om de lyckas så kommer vi uppleva klart lägre priser. Detta skulle då nog vara sista gången innan marknaden släpps fri.

Första halvåret 2020 kan komma bli en historisk startpunkt för en lång bull-marknad för ädelmetaller. 

Räntor har ofta haft sin plats allokeringsmässigt för diversifiering i portföljer. Vet att Erik nämnt att han i dagens klimat förespråkar en 50/50 Aktier/Guld. Hur ser han på att använda en sådan allokering när det kommer till att leva på avkastningen av sitt kapital? Det finns ju den ”halv-berömda” 4%-regeln. Har han några simuleringar körda på detta.
/Torbjörn Bravell 

Ibland kan höga utdelningar var tecken på att bolag går bra (eller inte dåligt åtminstone) – men jag tror man luras lite i frågan om utdelning – precis som Warren Buffet är jag principiellt inte en jättestor vän av utdelningar och ha det som huvudkriteriet för investeringar i bolag (det viktiga är att investera i bra företag som kan skapa ännu mer vinster genom att använda sina vinster eller undervärderade bolag/sektorer/regioner som man tror på). 

https://www.investopedia.com/ask/answers/021615/why-doesnt-berkshire-hathaway-pay-dividend.asp Jag ser hellre att aktiepriserna (tillgångarna jag investerat i) ”går upp det de gör + det som kunde varit utdelningen” och att jag säljer 4% om året (om det är det jag vill ha).

Jag ser den breda aktiemarknaden som extremt uppblåst och den skulle aldrig varit på dessa nivåer om centralbankerna inte låtit sedelpressarna gå på högvarv. Jag hade hoppats att de kunde återgå till en sund ekonomi men är rädd att min farhåga om ännu mer stimulanser kommer bli sann. Med mer stimulanser lär börsen fortsätta gå upp (men bara därför) och jag kan därför tänka mig äga i den breda aktiemarknaden. 

När det gäller räntor har jag större problem… Korta räntor ger inget, statspapper ger inget. Företagsobligationer har gett bra men för att få bra avkastning där så måste man in i High-Yield som är ett fint namn på skräpobligationer (dit de flesta företagsräntefonder har positionerat sig). Problemet med dessa är att får vi en eventuell stor och längre börsnedgång så är korrelationen mellan vanliga börsen och High-Yield höga 0,8. En 60/40 portfölj (aktier/räntor) som historiskt skapat balans i portföljen gör bara det om räntedelen består av korta räntor eller statspapper. Jag tror att den bästa mixen för 20-talet är att blanda börsen med guld/silver exponeringar.