Frågor & Svar

Jag är nyfiken på er bedömning av storleken på Kinas guldreserv, den borde inte vara helt hopplös att estimera. Vidare hade det varit spännande att höra era tankar kring vad som är Kinas plan på sikt med guldet och sannolikheten att de får som de vill?

/Johan

”Kinas guldreserv är mycket intressant. Det finns officiella siffror som släpps oregelbundet och ibland med långa mellanrum och det finns siffror som baseras mer på den förflyttning av guld som sker från väst till öst, samt Kinas egna utvinning som inte når marknaden.

Senast sedan finanskrisen har Centralbanker förstått att de måste stå starkare om/när det smäller nästa gång. Centralbankerna har därför som grupp varit nettoköpare av guld varje kvartal sedan 2010.

Ryssland har ökat sin guldreserv kraftigt och som sagt Kina likaså. De officiella talen säger 1 948 ton, men många tror att den kan vara så stor som 4-8 000 ton. Kina är skickliga när det gäller strategi och vill kanske först lämna de riktiga uppgifterna när de gör mest nytta för Kina (när de har mer än Tyskland och sen USA).

Om/när vi får problem i världen igen så skapar en stark guldreserv förtroende och förtroende är det viktigaste som finns i dagens sårbara finansiella system som är uppbyggt på en variant av FRB (Fractional Reserve Banking) där inte ens 10% av de pengar vi ser på våra bankkonton finns. Glöm inte att Sveriges Riksbank var tvungen att använda delar av sin guldreserv för att rädda de svenska bankerna som satts sig i en prekär situation i senaste finanskrisen (länk här).”

Mer om Kinas guldmarknad hittar du här.

/Eric Strand

Vad borde man göra om (när) silver och guld ökar ordentligt i värde, borde man sälja av stegvis och vad man bör tänka på i en sådan situation?

/Kalle Wannholm

”Första regeln i investeringar är att köpa billigt och sälja dyrt. Billigt är det idag och en dag kommer det vara dyrt. När marknaden är väldigt överköpt och är betydligt högre än där den ”borde” toppa (overshooting) så kan det vara lämpligt att ta hem en del vinster. Vissa vill göra det successivt, andra vill vänta och göra det som ett enda beslut, det beror såklart på ens egna situation och preferenser.”

/Eric Strand

Hur bör man hantera förändringar i ”gold/silver-ration” om vi till exempel säger att den skulle falla, dvs att silver skulle öka mer i värde än guld, borde man då sälja av silver och köpa guld?

/Kalle Wannholm

”Ja det blir aktuellt när ration kommer under 40:1 (normal förekomst är 16:1) och under senare perioder brukar den vända vid 30:1/40:1. I dagsläget är det tvärtom. Ration är 85:1/90:1 och läge att sälja guld för att köpa silver – om man ska välja mellan ädelmetallerna.”

Jag läste faktabladet om AuAg Silver Bullet på Avanza men tyckte att den inte sa så mycket. Skulle vara intressant att få läsa på bloggen om Erics tankar kring fonden, vad den innehåller och varför han har valt just de värdepapperna?

/Kalle Wannholm

”Faktablad ger viss grundinformation enligt fastställda ramar. Lite mer kött på benen får man via fondens produktblad och annan info som finns här.

Fonden investerar i bolag som utvinner ädelmetaller och söker särskilt de bolag som har hög procentuell andel silver. Därtill skall det vara bolag som är likvida att handla i och då är även handelsplatserna viktiga för oss (85-90% på USA-börsen och resten på London-börsen). Silver utvinns till 60% i Nord och Syd-Amerika, 20% i Asien och 20% i resten av världen. Vi vill undvika binära risker som osäkra jurisdiktioner (länder) kan innebära. Bolagens ledning och erfarenhet är en mycket viktig faktor och sen tittar vi både på momentum-bolag och vad vi ser som undervärderade aktier. Missa inte att botanisera här också.

/Eric Strand

Fondfaktablad AuAg Sulver Bullet som förvaltas av Eric Strand och ses som en av Europas mest volatila fonder.

Finns det några sätt att köpa silver momsfritt, har hört talas om att man kan köpa i Estland och möjligtvis Tyskland, men är inte alls säker?

/Kalle Wannholm

”Just fysiskt silver är moms-belagt i Sverige. Sverige har också regelverk för import av varor (importmoms). Investeringar i fonder med silver-exponering har ingen moms.”

/Eric Strand

Om man skulle köpa fysiskt investeringsguld från en butik, inte online, och sedan vill sälja, är det bara att gå tillbaka till affären och sälja tackorna och mynten?

/Kalle Wannholm

”Det borde det vara. Sen är det ofta ogynnsamt då det generellt är stora spreadar mellan köp- och säljkurser på det vi kallar ”fysiskt i handen”. Har guldet dessutom lämnat sin originalförpackning så är det ingen fördel…”

/Eric Strand