Home » 48 timmar i Prag

48 timmar i Prag

Prag – vi spenderade tre dagar i denna ölkällare i Centraleuropa, utan att smaka en droppe öl. Istället blev det arkitektoniska upplevelser, kristall och prosecco som präglade dessa dagar. De två förstnämnda höjer nog ingen på ögonbrynen över men hur kommer prosecco in i bilden?

Text: Redaktionen

Jo – Alchymist Grand Hotel and Spa har nämligen en italiensk ägare som är väldigt mån om sitt arv och allt i hotellet har en touch av Italien, till och med kristallkronorna som förvisso är gjorda av Böhmiskt glas från just Tjeckien är köpta i Italien. Om inredningen i övrigt är så italiensk vet jag inte och det är definitivt ingen skandinavisk, sparsmakad, stil vi möts av. Sällan har jag skådat så mycket guld, gobelänger och ornamenteringar.

Hotellet är inrymt i ett huskomplex härrörandes från 1500-talet där stora resurser, genom kungligt överinseende, lades på att finna ett livselixir. Resultatet blev som bekant inte det önskvärda men stämningen sitter i väggarna och inte minst i spaet, beläget i källarplan, skvallrar valven om en rik och gammal historia. 

Gammalt, med mycket valv, vrår och trappor och svulstigt inrett (kitschigt om man så vill) men faktum är att renoveringen har gjorts på ett väldigt skickligt sätt och hotellet hyser alla moderna faciliteter som integrerats väldigt väl i den historiska byggnaden.

Servicenivån är hög men med något varierande kvalitet, personlig men ibland saknar vi det där lilla extra. Dock finns det där ofta, inte minst när vi ständigt möts av ett glas prosecco varje gång vi såväl lämnar, som anländer till hotellet.

Det ansedda och anrika biblioteket i Klementium är ingen förlust att missa – besök tillåts endast via guidade turer och dessa ger bara en liten inblick i det är magnifika biblioteket med alla dess unika volymer och inkunabler. I kyrkan i Klementium hålls däremot dagliga konserter med lättsamma och välkända klassiska verk från de stora kompositörerna – perfekt innan middagen. 

Gamla stan präglas av souvenirer, godis, hotell & restauranger, cannabisbutiker och kristallaffärer. Billigt är det dock inte, i princip allting kostar som i Sverige inklusive mat och dryck och förutom kristallbutikerna är det inte mycket som lockar till köp.

Karlsbron är pampig och lyses vackert upp på kvällen tillsammans med så mycket annan vacker arkitektur, detta är dock någonting som uppskattas av fler än oss och folkmängden på gatorna är väl tilltagen. 

I ljuset av detta är det närmast en befrielse att kvällen efter äta middag på Alchymist hotel där vi har såväl innergård som kypare för oss själva. Hotellets restaurang håller hög standard avseende såväl mat som dryck men är som nämnts ovan inte den mest livliga och det är inte hit du går för att se eller synas.

Lite livligare, mycket enklare men väl så god mat serveras på den italienska restaurangen San Carlo som ligger ett stenkast från hotellet.

Vad vore ett besök till Prag utan att gå upp till slottet där det ligger majestätiskt och vakar över staden nedanför. Och visst är det majestätiskt i all sin storhet. Svårt att ta in dock väl i dess närhet – frågan är om det inte gör sig bättre på avstånd?

När det är dags att åka till flygplatsen ber vi, vis av erfarenhet från ankomstens Uber-resa, hotellet att beställa en taxi. Vi anländer till flygplatsen och efter att ha betalt den dubbla kostnaden ler vi förnöjt över att komma fram med normal puls och färg på kinderna – värt varenda krona.

Post navigation

Leave a Comment

Lämna ett svar

Hakuna Matata på Zanzibar

Hotellfavoriter från Dubai