Framstående ängelinvesterare tar plats som hedersmedlem

Anette Nordvall, en av Sveriges absolut mest erfarna affärsänglar, kommer nu formellt in i Nyfikna Investerare som affärsängelnätverkets första, och enda, hedersmedlem.

Text: Joanna Törngren Redebrant

Anette är en av de fantastiska personer som stöttat Nyfikna Investerares tillväxtresa bakom kulisserna och det känns superkul att vi nu får kommunicera Anette som vår första, och idag enda, hedersmedlem.

Anette peppade mig att ta steget och starta Nyfikna Investerares affärsängelnätverk på egna ben. Hon sa att jag kan själv, vilket gjorde att jag vågade ta steget och kasta mig ut. Därmed känns det självklart att lyfta Anette och hennes betydelse för var vi står idag och jag blev så glad när hon tackade ja till att bli hedersmedlem i vår community.

Anette Nordvall är sedan över 30 år teknikinvesterare och en av Sveriges mest erfarna affärsänglar med en mångårig internationell ängelkarriär i ryggen. Hon går gärna in i innovationsprojekt med ett avancerat teknik- och kanske till och med forskningsdjup:

”Jag har ett genuint ett intresse att förändra gammal industri. Hållbarhet och omställning är otroligt viktigt. Ju skitigare desto bättre.”

Nej, Anette räds inte industrin. I samband med att hon och maken sålde sitt mjukvarubolag 1993 flyttade de med uppköpet till östkusten i USA och jobbade vidare med bolaget och andra innovationer, hon förklarar:

”Vi hade kapaciteten och bra folk runt oss.”

2010 återvände de till Stockholm. Anette började investera som partner med Stockholms Affärsänglar. Hon gjorde egna utspel och var bland annat på forskarstipendium på Stanford U och Nordic Innovation House i Silicon Valley under 2016:

Efter det blev jag VD och Chapter president för Keiretsu Forum Nordics och startade två mindre och tidskorta saminvesteringsfonder med medlemmarna där som jag nu förvaltar. Nu är jag aktiv investerare och Venture Partner i Butterfly Ventures Nordiska hållbara deep-tech fond på 1 miljard kronor.”

När jag frågar Anette om hur det kommer sig att hon håller på med just den här typen av investeringar och spenderar sin tid med att vara aktiv affärsängel svarar hon att det är för att hon kan och har möjlighet till deal flow:

”I kombination med en ohejdad optimism och innovationsnyfikenhet.”

Min kontakt med Anette inleddes genom att jag fick en inbjudan till hennes ängelnätverk och började stalka henne, jag gav mig inte innan jag fick ett samtal med Anette och fick diskutera potentiella samarbeten. Ett samtal som mynnade ut i att Anette tyckte att jag skulle starta ett eget nätverk, och på den vägen är det alltså. När jag frågar henne vad hon har för relation till Nyfikna Investerare och hur det kommer sig att hon vill vara hedersmedlem, svarar hon:

”Joo men du frågade och det kändes ju hedersamt att få vara det. Vi har ju känt varandra ett tag och jag tror att jag knuffade dig i riktningen att göra det själv istället för att hänga på “mossiga” nätverk och skapa din egen smak och motivering. Det gick ju utmärkt.”

Så fint, tänk att det finns så fantastiska personer som Anette som stöttar och peppar upp nykomlingar som Nyfikna Investerare. Jag kan ju inte riktigt låta bli att fråga efter Anettes topptips till oss andra änglar?

”Var uthållig, allt tar längre tid. Tänk x π. Se till att du har råd att investera några fler gånger i samma bolag. Jag brukar investera och sedan jobba i bolagen (kallar det Pay to play). Det är en rätt tokig lösning, men på sikt kan jag fakturera tillbaka insatta kapitalet. Vid eventuell tillväxt och exit så är det mer som “grädden” som jag får tillbaka.”

Och en riktigt grym investering?

”Oj, det var ju inte helt lätt, en grym investering var ju såklart det egna bolaget som maken och jag sålde. Innovationen var i software ”Door to PC” bubblan, 1989. Innan Windows, innan Internet och baserades på datorn och enkla verktyg som att komma in i datorn utan DOS-kunskap och kunna skriva dokument och räkna ut. Det ena ledde till det andra och vi skapade e-handel på telefonväxel med ”Fax on Demand”. Då var det mindblowing. 

Jag har lite grymma investeringar, 6-8 år nu, som jag hoppades på skulle noterats i höstas och våras men som uteblev på grund av världsläget… trist men det är ju så det är. Spännande projekt inom rymden. På det pappret är jag fet-rik… hahaha..

..och en riktigt dålig?

Det svåraste, på rak arm, har varit ett instrumentpanelsprojekt. Då fanns inte iPad och vi hade en supercool platt datorskärm som läste bilens kapacitet och visade instrumenten digitalt. Lite som en bilentusiast och dennes extra instrument. Varvmätare, oljetryck och så vidare. Vi jobbade med alla de stora biltillverkarna – Tesla, Volvo, Miller-Pratt, Salén, GM. I USA blev det en bilbubbla 2004/2005 som slutade i att all innovation runt digitalisering i bilen upphörde ett tag. Här öste vi in pengar för bilindustrin kan ju inte svajja, tänkte vi. Pladask. Det svider.” 

Tack för allt stöd, pepp och tips – nu kör vi! Varmt välkommen till Nyfikna Investerare Anette, vi ser fram emot att hitta på massa kul och bra grejer tillsammans framöver!