Einrideprofil tar plats i ängelnätverket

Anders Hansson har varit med i resan att bygga Einride från en liten startup med fem anställda till att idag vara ett bolag med flera hundra anställda. Genom Nyfikna Investerares affärsängelnätverk hoppas Anders på att både få dela med sig av sina erfarenheter och lära sig mer om investerarperspektivet samtidigt som han växer sin onoterade portfölj.

Anders berättar att han har ett mycket stort hållbarhetsintresse och vill skapa förutsättningar för andra att leva hållbart:

”Jag är uppväxt på landet och har alltid trivts väldigt bra i naturen och på sjön. Miljö och hållbarhetsfrågor har alltid varit ett stort intresse inom hela min familj. Därför blev jag väldigt glad när jag för snart 6 år sedan fick frågan om jag ville bli en del av Einride.”

Einride utvecklar framtidens elektriska autonoma transportlösningar. Det betyder att bolaget möjliggör att köra godstransporter på grön el i stället för fossil diesel. På Einride jobbar Anders just nu som Facility Manager och han har även hunnit med att vara projektledare för pilotverksamhet hos kund och projektlett slutmonteringen av de första prototyperna.

Anders har nyligen investerat och köpt ett hus på landet där fritiden nu spenderas. Huset är från 50-talet och han förklarar att det kommer att renoveras varsamt, naturligtvis med hållbara material och ambitionen att medvetet behålla husets stilintryck:

”Så just nu spenderas helgerna i Dalsland med spackelspade i ena handen och vanlig spade i andra handen.”

I sommar ska Anders gå ett byggnadsvårdsläger och han ser fram emot att lära sig att renovera fönster. Och läger bli det fler av den här sommaren, då han också ska delta på ett 10 dagar långt meditationsläger.

Hur kommer det sig att du vill vara affärsängel för onoterade bolag?

”Det är en kombination av att kunna hjälpa företag, som jag tror på, i sin startupfas och att investera pengar med förhoppning om god framtida avkastning. Jag vet själv hur viktiga finansieringsrundorna är för ett startupbolag efter att ha sett det inifrån Einride. Nu när jag har möjlighet vill jag lära mig mer om startupvärlden från investerarperspektivet och genom mina investeringar vill jag göra världen till en mer trevlig och hållbar plats att bo på.” 

Vad kan du bidra med förutom att investera pengar?

”Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter från att ha varit med och byggt ett startupbolag på fem personer till att idag vara ett företag med flera hundra medarbetare.”

Varför valde du att gå med i Nyfikna Investerares ängelnätverk?

”Jag är väldigt nyfiken av mig och törstar efter ny kunskap och nya upplevelser. Jag tycker också om att dela med mig av mina erfarenheter och lärdomar till dem som vill lyssna. Jag gillar att Nyfikna Investerare erbjuder kombinationen av utbildning och möjlighet att få lyssna till pitchar från intressanta startupbolag och investera i dem. Jag valde att gå med i Nyfikna Investerare för jag har sökt efter en sådan här möjlighet länge och allt känns helt rätt och tryggt med Joanna som ledare. Det känns som att Nyfikna Investerare är ett proffsigt nätverk med hjärtat på rätta stället.”