Ledare: Bitcoin – Det nya digitala guldet?

God fortsättning på det nya året! 

Nytt från årsskiftet är att vi nu öppnar upp och inte längre endast fokuserar på investeringar i ädelmetaller och grön teknik, utan i närtid också kommer att titta närmare på investeringar i Kryptovalutor, Blockchain, Fastigheter och Genomics.

I skrivande stund har Bitcoin blåst igenom 35 000 USD styck och nya ATH löser av varandra snabbare än vi hinner räkna. Av den anledningen börjar vi idag titta lite närmare på Bitcoin. 

Tanken bakom Nyfikna Investerare är att jag öppnar upp min resa som investerare och delar med mig av det jag lär mig mer om för stunden, vilket just nu är Bitcoin. Detta för att vi tillsammans ska kunna utvecklas som investerare och bli ännu vassare genom att se till att ligga i framkant, prata med de främsta experterna och dela erfarenheter med varandra. Jag tror och hoppas att min bakgrund som vd och chefredaktör för Unga Aktiesparare ska komma till användning. 

Som jag nämnde i förra utgåvan följer jag Cathie Woods och Ark Invest och Cathie är väldigt positiv till Bitcoins, hon förutspådde Teslas kurs för 2020 och hon ser en potential i att Bitcoin kan nå 500 000 dollar. Anledningen är den teknologiska revolutionen i kombination med pengatryckandet som nått nya nivåer under 2020, vilket nu institutionerna verkar ha fått upp ögenonen för och därför börjat köpa Bitcoin. Alltfler ser Bitcoin som en digital hedge mot fiatvalutor och den dolda inflationen. 

Jag läser och kan varmt rekommendera Ark Invests White Papers (du hittar dem på deras hemsida) och lyssnar även på poddarna Macro Voices och Antiloop för att bilda min egen uppfattning om vad jag tror om världsläget och vilka trender som jag vill investera i. Jag respekterar alla som är av uppfattningen att vi är i en techbubbla, men är själv övertygad om att vi är i början av en teknologisk revolution och att det finns fantastiska möjligheter att som investerare göra bra ifrån sig i den här miljön – som naturligtvis även kommer att bjuda på rejäla nedgångar längs vägen. 

Själv köpte jag mina första krypto-certifikat i somras och har sedan dess exponering mot Bitcoin och Etherium. Jag valde certifikat för att jag tycker att det är lite komplicerat att komma igång med riktiga coins och hardware-wallet. Vidare ville jag ”känna lite på Bitcoins” och tyckte att certifikat kändes som en bra mjukstart som möjliggjorde att jag varit med på uppgången utan att lägga så värst mycket tid på att sätta mig in i hur jag tar nästa steg ifall jag vill äga riktiga coins. 
Jag ser Bitcoin som det digitala guldet och som en hedge i min portfölj. Jag är långsiktig, köper med jämna mellanrum och behåller – precis som man råds att göra med exempelvis aktier och fonder. På samma sätt som jag har exponering mot guld, silver, koppar, aktier, onoterat och bostadsmarknaden har jag nu tagit in krypto och Bitcoin som ett tillgångsslag. Om Bitcoin går upp så att krypto blir en för stor del av portföljen säljer jag säkert av en del och tar hem lite vinst för att vikta om och ta in något nytt i portföljen. Jag gillar ju tanken på att köpa in sig i början av en bull och sälja av på vägen upp och återinvestera vinsten i en ny uppåtgående trend tidigt i cykeln. 

Observera att inget jag skriver är råd eller rekommendationer, utan att jag delar mina tankar och erfarenheter som inspiration. Du måste alltid läsa på själv och göra din egen analys och aldrig investera kapital som du inte är beredd att förlora. Vill du ha rådgivning så prata med en auktoriserad finansiell rådgivare.

Det är ett sant nöje att introducera Totte Löfström som expertkrönikör. Totte är krypto- och Bitcoinexpert som grundat och driver kryprobörsen Trijo.se och nyhetssajten Trijo News samt har gett ut en bok på temat. Totte är bland annat med och reglerar EU:s kryptomarknad och jag har bett honom förklara för oss varför just Bitcoin är i ropet och vad man ska passa sig för så att man inte trampar fel i kryptojungeln ifall man vill ge sig ut på expedition i detta nya spännande landskap. Jag vill förtydliga att Tottes medverkan som expert är helt redaktionell då jag bedömer att han är relevant för oss och figurerar som expert i annan media, expertkrönikan är alltså INTE reklam eller marknadsföring.

Lycka till med investeringarna,
Joanna Törngren Redebrandt
Grundare och Community Curator Nyfikna Investerare